Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Långa ledigheter i vården hotar patientsäkerheten

Varje dag kommer det nya rapporter om att det gått så långt att sjukvårdspersonal tvingas arbeta dubbelpass, trippelpass medan de gråter av utmattning. Patientsäkerheten är härmed hotad när personalen är slutkörd och misstag med ödesdigra konsekvenser lätt kan begås.

Är det bristen på sjuksköterskor det handlar om ? Är det låga löner det handlar om? Man ropar efter fler sjuksköterskor och högre löner. Jag är inte emot det men det finns även annat som behöver göras i frågan.

I många verksamheter anställer man studielediga ungdomar för att klara sommaren.

Jag har arbetet som chef i många år och varje vår legat sömnlös då jag funderat på hur jag ska få ihop sommarens semestrar med bibehållen verksamhet. I många verksamheter anställer man studielediga ungdomar för att klara sommaren. Man kan inte ersätta till exempel en sjuksköterska på det viset.

Ett pussel som är svårt att lägga och till slut nödgas man ta in tokdyra vikarier som vet att utnyttja situationen eller erbjuda skyhög timpenning för de som kan tänka sig ett extrajobb.

Sverige är det land  med den mest generösa semesterlagstiftningen och den absolut mest generösa föräldraförsäkringen i världen. Det är ju bra med generositet, men man kommer till en brytpunkt där denna generositet hotar vitala funktioner i vårt samhälle. Det handlar om sjukvård, räddningstjänst, polis, rättsväsende; ja all viktig verksamhet som måste fortgå vilken årstid den än må vara. Tydligen är vi nu framme vid en kritisk punkt vad gäller sjukvården.

Organisationen är ofta så slimmad att det blir katastrof om någon skulle råka bli sjuk.

Föräldraförsäkringen, och vad man där har rätt till, bör ses över. Under semesterperioden borde det inte vara möjligt att skarva sin sommarsemester med föräldradagar så man är borta från arbetet hela sommaren. Det är oftast de arbetskamrater som inte har barn som tvingas arbeta tills de stupar. Organisationen är ofta så slimmad att det blir katastrof om någon skulle råka bli sjuk.

Pusslet att få ihop sommaren skulle bli betydligt lättare att lägga om arbetsgivaren endast hade personalens semester att ta hänsyn till, vilket i sig är tillräckligt knepigt.

Jag förväntar mig inte att något politiskt parti  vågar ta tag i detta då man riskerar att förlora röster på kuppen. Det är inte populärt att ta tillbaka en gån g givna fördelar.

Utöver detta finns mycket organisatoriskt att göra för att lösa den så kallade sjuksköterskebristen. Bemanna med undersköterskor och återuppliva de forna sjukvårdsbiträdena. Låt sjuksköterskorna göra de arbetsuppgifter som kräver en legitimation och låt andra (undersköterskor, sjukvårdsbiträden, administratörer, lokalvårdare med flera) sköta resten vilket de gör lika bra eller bättre.

Annemarie Kosmowski

Vintrosa

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel