Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Längre banor och fler hinder omöjlig ekvation

Att ha egen gård på landet är bland det bästa i mitt liv. En oas för avkoppling och en dröm om att ha hästarna hemma som gått i uppfyllelse. Men efter att ha tillbringat hela vecka med att i tid och otid skotta snö så förstår jag er som väljer lägenhet i stan.

Pulsa in och ut med hästar, skotta och bära snötäckta hästtäcken är styrketräning. Det gäller väl att se snön som ett träningsredskap. Jag behöver inte gå på gym. Hästarna får pulsa och kommer efter den här vintern vara ruskigt vältränade muskelknippen.

Nytt år innebär alltid en del förändringar och för dig som ska ut på tävlingsbanorna eller arrangera tävling så rekommenderar jag att läsa TR först. Numera finns det enkelt att ladda hem på Ridsportförbundets hemsida och alla årets förändringar är markerade.

I dressyren har en del klassändringar skett. Eller som en dressyrridande bekant sa: ”Jaha så ska man plötsligt rida medelsvår då. Det låter ju mycket bättre än lätt”. Klassen LättA:5 har av någon anledning bytt namn till medelsvår C:2. Konstigt bara att det svårare programmet Lätt A:6 fortfarande räknas till lätt klass.

Jag var på repetitionskurs för banbyggare förra helgen och då kollade vi på vad som är nytt på hoppsidan. Framför allt rekommenderas från högre ort att vi ska sträva mot att få längre banor och fler hinder. När svenska ryttare kommer utomlands är det just här det ofta spricker. Hästarna blir trötta mot slutet av banorna. Tittar vi på nationshoppningarna kommer de svenska felen i slutet av andra rundan.

Här blir det intressekonflikt. Arrangörerna vill ha korta banor som går snabbt att rida för att tävlingsdagarna ska bli lagom långa och så många som möjligt ska kunna vara med. Ryttarna vill också ha korta dagar men samtidigt valuta för pengarna det kostar att vara med. Så det är väl helt enkelt så att banbyggaren får stå på sig och arrangören ta in färre anmälningar och hellre ta ut en tia extra av de som kommer.

Ingen nummerlapp eller fel nummer kan numera ge böter, man kan tävla för olika klubbar i olika grenar och visste du att man inte längre får ha stiglädrena under sadelkåpan på tävling? Jag har mina under för att spara på sadeln, men ur säkerhetsaspekt ska ingenting sitta fast så det blir att ändra på det.

När det gäller säkerhetstänkandet så utvecklas det hela tiden. Nytt för i år är att sjukvårdspersonal som kan hjärt- och lungräddning ska finnas på plats på tävlingar. Tidigare räckte det med sjukvårdskunnig.

Det här skulle jag tippa på har tillkommit efter tillbudet i Kumla förra året när en tjej ramlade av och blev sparkad i bröstet så att hjärtat slutade slå. Tack vare omedelbara insatser med livsuppehållande åtgärder till ambulansen kom så klarade ryttaren sig och är i dag nästan helt återställd.

I morgon kommer Svenska ridsportförbundets säkerhetsturné till Örebro. Det ska enligt uppgift bli en paneldebatt på temat säkerhetsarbete. Jag och ett gäng klubbkompisar som är med och arrangerar tävlingar ska dit, och jag hoppas att representanter från alla klubbar i länet kommer.

För hästar är som bekant inga maskiner och det är viktigt att veta vad som ska göras om olyckan är framme.