Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Långt ifrån jämställt mellan kvinnor och män i fotboll

Annons

Svenska Fotbollförbundet har som mål att fotbollen ska vara jämställd. Är våra framgångsrika landslagstjejer i fotboll jämställda med killarna i det manliga fotbollslandslaget? Är vårt kvinnliga fotbollslandslag lika mycket värt som vårt manliga i Fifas ögon? Jämställdhet fokuserar på likvärdighet mellan könen.

Fifa, det internationella fotbollsorganet, betalar exempelvis för färre än hälften så många ledare i damernas världsmästerskap, än vad de gör i herrarnas. Efter kritik har små steg tagits mot att göra fotbollen mer jämställd.

I höstas beslutade Fifa för första gången ge klubbarna på damsidan ekonomisk ersättning när de har spelare i VM. Vid årets VM i Frankrike har prispengarna dubblats från 135 till 270 miljoner kronor. Men gapet till herrarnas prissummor ökar.

Vad som fortfarande gäller för Fifa är tydligen att mannen är normen och kvinnan undantaget. Varför kallas killarnas VM för VM i fotboll och damernas för Dam-VM? Både män och kvinnor spelar ju om världsmästerskapet i fotboll. Jämställdhet kräver att det heter VM i fotboll oavsett om det är kvinnor eller män som spelar.

Claes Thulin

Bergslagen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel