Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Längtan efter den svenska sommaren!

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Jag sitter på jobbet och konstaterar att det ostadiga vädret vi har haft med regn och skurar på många håll kommer fortsätta i några dagar till. Jag längtar till solen och värmen och tänker tillbaka på min semester i Gambia i april. Där var det dagstemperaturer mellan 30 och 40 grader och det fanns inte en regndroppe i sikte, det var riktigt torrt överallt.

Men i juni börjar det regna även i Gambia, då övergår torrperioden i regnperiod. Det beror på att den sk intertropiska konvergenszonen som ligger runt ekvatorn börjar rör sig norrut på sommaren. Konvergenszonen följer solens zenit och rör sig därför söderut på vintern. Zonen uppkommer då nordostvindar från norra halvklotet möter sydostvindar från södra halvklotet och tvingar luften att stiga. Det kan bildas riktigt mäktiga bymoln som kan ge 200-600 mm regn i månaden. Jämfört med Sveriges månadsmedel på 50-100 mm.

Ön La Reunion (utanför Madagaskar) ligger i konvergenszonen på vinter och uppmätte under bara tre dygn 3929 mm år 2007. Svenskt rekord för årsnederbörd är 1725 mm i Baramossa i Halland (2007). Det är två extrema årstider som existerar på breddgraderna runt ekvatorn så om jag får välja är de svenska årstiderna ganska trevliga. Alla fyra har sin charm så jag fortsätter längta efter den svenska sommaren.