Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länpolismästaren: Okej avvisa oskyldiga

Fyra oskyldiga killar blev avvisade från centrala Örebro i samband med en allsvensk högriskmatch.
Enligt länspolismästare fanns det laglig grund för avvisningen – men patrullen får också ris för att man filmat killarna.

Det var i oktober förra året i samband med ÖSK-Malmö FF som de fyra oskyldiga killarna blev tagna för våldsverkare och avvisade från centrala Örebro och filmade mot sin vilja. De fick också en tillsägelse av en polis att de inte fick återvända till centrum. Adam Starck, en av de avvisade killarna, valde att JO-anmäla polisen efter händelsen.

"Ingår i jobbet"Nu har länspolismästare Ebba Sverne Arvill lämnat sitt yttrande till JO. Hon menar att utifrån rådande omständigheter så fanns det grund för att avvisa killarna trots att de var helt oskyldiga.

– Det ingår i en polis jobb att ta snabba beslut i pressade situationer, säger hon.

Adams bror Anton var också en av de avvisade.

– Vi visste inte ens att det var match. Jag förstår inte hur de kan komma fram till att det var rätt, säger han.

Fel att filmaEnligt länspolismästaren var det dock inte förenligt med lagen att filma de fyra, så som gjordes. Patrullen brast även i sin dokumentation av händelsen.

– Det är ju positivt att de har kommit fram till att de har gjort något fel i alla fall, säger Anton Starck.

Först efter sommaren kommer JO med besked om någon kritik ska riktas mot Polismyndigheten.