Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsborna duktiga på elektronikåtervinning

Invånarna i Örebro län är duktiga på att återvinna elektronik som kylskåp och frysar och andra vitvaror liksom batterier, glödlampor och annat. Allra bäst är de som bor i Ljusnarsbergs kommun.

Annons

Under 2009 återvanns det 15,6 kilo elektronikskrot per invånare i Sverige. I Örebro län återvanns det exakt lika mycket per invånare och i Ljusnarsberg, som alltså har det allra bästa resultatet, återvanns det 22,1 kilo elskrot per invånare i fjol.

Det är elåtervinningsföretaget El-kretsen som har tagit fram den här statistiken. Företaget påpekar att siffrorna endast redovisar det elskrot som just det egna företaget återvunnit och det är också viktigt att påpeka att vissa återvinningscentraler också utnyttjas av andra än de egna kommuninvånarna.

Men statistiken ger ändå en bra bild av i vilken omfattning invånarna i landets olika län och kommuner återvinner elektronikvaror.

Så här mycket elskrot återvanns per invånare i Örebro läns kommuner under 2009:

Askersund 15,2

Degerfors 19,2

Hallsberg 15,2

Hällefors 21,1

Karlskoga 17,0

Kumla 16,8

Laxå 16,9

Lekeberg 16,3

Lindesberg 18,1

Ljusnarsberg 22,1

Nora 19,3

Örebro 13,7

Hela länet 15,6

Källa: El-kretsen.