Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länspolischefen kommer att utvärdera insatsen

Örebros länspolischef Kalle Wallin ska nu utvärdera polisens agerande vid huliganupploppet på Stortorget i lördags. Han väljer därför att vänta med att bemöta kritiken som riktats mot polisledningen.

– När jag har alla fakta på bordet kan jag berätta mer, säger Wallin.

Mycket av det våld som bröt ut på Stortorget i lördags före matchen mellan ÖSK och Malmö FF hade kunnat undvikas.

Det menar polisens insatsledare Magnus Fridlund i en intervju som NA publicerade på nätet igår.

Totalt fanns det 25 poliser ute på fält när incidenten inträffade.

– Vi hade behövt ytterligare 14. Det handlar om vad man ställer för krav på kontrollen ute på fält. I lördags styrde inte vi. Vi avhjälpte en del, men det fanns fortfarande risk för tredje part och för oss själva, sa Fridlund då.

När Örebros länspolischef Kalle Wallin får chansen att bemöta kritiken väljer han att avstå för tillfället. Tillsammans med sina kollegor ska nämligen Wallin nu analysera och utvärdera polisens arbete i samband med supporterupproret.

– Vi kommer noga se över resursfördelningen och även titta på hur vi hade kunnat undvika det som inträffade. När jag har alla fakta på bordet kan jag berätta mer, säger Wallin.

De första rapporterna efter kaoset på Stortorget, och kring uteserveringen på Satin, var att det främst var maskerade MFF-huliganer som låg bakom supporterbråket. Wallin hävdar dock att även ÖSK-supportrar hade del i det hela.

– Uppgifterna som jag har fått är att ett tiotal ÖSK:are hade bestämt möte med en MFF-falang. Sen om de tillhör Kubanerna eller någon annan grupp vet jag inte i dagsläget, men de bär definitivt ett ansvar för bråket, säger länspolischefen, som även passar på att rikta kritik mot Örebro och Malmös supporterklubbar.

– De måste ta sitt ansvar och sparka ut personer som beter sig så här. Nu vet jag som sagt inte vilka grupper som bråkstakarna tillhör, men jag upplever det som att klubbarnas supporterorganisationer kan arbeta mer aktivt för att vidta åtgärder.

Många menar att det var polisen som ledde MFF-klacken förbi Satin. Stämmer det?

– Det kan jag inte uttala mig om i dagsläget. Allt jag vet är att det fanns ett beslut om att anvisa väg för lagens supportrar. Men vilken väg som anvisades, och varför de båda supportergrupperna tilläts komma så nära varandra, ska vi utvärdera nu.

Vad ligger bakom bråket?

– Att någon ÖSK-supporter i fjol stal en flagga från MFF-fansen. Det var väl en slags hämnd det som hände i lördags. Djupt beklagligt att man fokuserar på sånt i stället för på fotbollen