Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länspolismästaren backar efter NA:s granskning

Nu svänger Örebropolisen helt när det gäller den omdiskuterade utbildningen där de anställda uppmanades att ”inte prata skit” om ledningen.
- Föreläsaren hade fel. Alla polisanställda har rätt att tala med massmedia, säger länspolismästare Ebba Sverne Arvill.

I lördags berättade NA om den utbildning som alla poliser i länet fick gå våren 2011. Konsulten som polismyndigheten anlitat pratade om ”social lojalitet”. Enkelt uttryckt betydde detsamma som att en polisanställd inte ska höra av sig till media och berätta om eventuella missförhållanden på arbetsplatsen. Sådant ska skötas internt.

Den grundlagsskyddade meddelarfriheten betydde enligt föreläsaren inte att man ”i tid och otid” får vara ute och tycka om vad man vill.

Reaktionerna efter utbildningen blev starka och fortfarande väcker den ilska hos många poliser.

Men nu tar länspolismästaren Ebba Sverne Arvill klart avstånd från de delarna i föreläsningen.

- Meddelarfriheten för offentliganställda är en rättighet som är inskriven i grundlagen. Det finns inga om och men. Föreläsaren hade fel. Alla polisanställda har rätt att tala med massmedia om sina arbetsförhållanden utan att riskera några repressalier, säger Sverne Arvill i ett pressmeddelande.

De kunskaperna lovar hon att ta med sig i det dialogprojekt som polisledningen planerar att starta tillsammans med de fackliga organisationerna.