Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsprofiler startar Gothia cup i Kina

De sitter i ett kök mitt ute på Närkeslätten och drar upp riktlinjerna för det som är tänkt att bli en av världens största fotbollsturneringar i ett land långt bort.

– Vågar man inget så vinner man inget, säger Gåvert Wååg.

Det närkingska uttrycket ”det går aldriii” stämmer inte in på Wååg från Vissberga utanför Kumla. Efter att ha arrangerat kinesiska Vasalopp, Lidingölopp och Vätternrundor via sitt företag Nordic ways ligger 64-åringen och hans kompanjoner nu i startgroparna att dra igång Gothia cup China. Fotbolls- och medieprofilen Pelle Blohm från Örebro finns med i projektet.

Just nu byggs 46 nya konstgräsplaner i Shenyang, huvudstad i provinsen Liaoning i nordöstra Kina. Planerna ska stå klara till den första upplagan av turneringen som avgörs 13–20 augusti nästa år.

– Vi har skrivit ett avtal fram till 2043 för rättigheterna till Gothia cup Sverige så det är ingen dagslända, säger Gåvert Wååg som har ett nära samarbete med originalturneringen i Göteborg.

Målet är att första året locka 75 internationella lag från minst 25 länder. På sikt hoppas man locka 1 500 lag från 40–50 länder.

– Vi sitter här och startar en ungdomsturnering i Kina där målet är att den ska bli världens största på sikt, men just nu är det ett vitt papper, säger Pelle Blohm.

Den förre ÖSK-stjärnan har handplockats som internationell ambassadör tack vare sin bakgrund och sitt kontaktnät. 1996 blev Pelle kinesisk mästare med Dalian Wanda och som en av de första västerlänningarna i ligan är han än i dag ett stort namn i Kina.

– Dalian har varit fotbollshuvudstad i Kina men har tappat kraft medan Shenyang vill bli fotbollshuvudstaden och det är ett led i att ha den här turneringen, säger Blohm som kommer att pendla mellan Kina och Sverige.

Satsningen ligger helt rätt i tiden.

– Det är uttalat från presidenten Xi Jinping att det ska vara fotboll för folket. Så det är inte att leka med. Man har tagit beslut i skolsystemet att det ska finnas ett representationslag i varje åldersklass och det blir ett antal tusen lag. Så snacka om att göra saker i rätt tid, säger Wååg.

Det finns inte så många fotbollsspelare i Kina som man kanske kan tro med tanke på hur enormt mycket människor det bor i landet. I och med att det inte funnits ett system som i Europa eller Sverige när det gäller ungdomsfotbollen så måste det först byggas en grund.

– Det finns inga ungdomslag som i Sverige utan man går via skolorna än så länge. Sen finns det akademier men de är som enskilda öar runt om i landet, påpekar Wååg.

Den kinesiska superligan har blommat ut på senare tid. Förre AIK- och Göteborgstränaren Mikael Stahre är numera tränare i Dalian och i laget spelar Mathias Ranégie och Niklas Backman.

– När jag var där 1996 var kinesisk fotboll nere på botten. Då tog de flera beslut för att fotbollen ska växa sig stark. Landslaget är sämre än klubbfotbollen än så länge men man jobbar hårt för att det ska bli bättre.

Är en kinesisk variant av Gothia cup en bra affär ekonomiskt?

– Om du kommer tillbaka om två år så vet vi svaret. Men det är så att vågar man inget så vinner man inget. Har man varit med och startat orientering i Kina vore det skam på torra land, med den erfarenhet vi har i våra organisationer, om vi inte får till det. Samtidigt måste man vara ödmjuk för det är så stort, säger Wååg.

– Potentialen är enorm men man måste göra ett bra jobb och gör man det finns det mycket pengar att hämta, säger Blohm.

Pelle framhåller samtidigt:

– Gothia cup är så mycket mer än fotboll. Det handlar väldigt mycket om att ungdomar möter varandra och att det blir en upplevelse. Fotboll är naturligtvis grunden men det handlar också om människor och möten från hela världen vilket är Gothia cups varumärke.