Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen: ”Det kan vara en anmäld hund"

Länsstyrelsen håller sig kall efter de många påstådda vargobservationerna under senare tid.
- Det kan givetvis vara varg man sett – men det skulle även kunna vara en försvunnen hund, säger Per Wedholm, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen.

Annons

Sedan ett par veckor är nämligen en hund polisanmäld som försvunnen från sin ägare i östra delarna av Örebro. Hunden är av rasen Siberian husky, känd för att vara mycket varglik.

- Sedan är det ett faktum att ju mer som skrivs om vargobservationer i media, desto fler observationer kommer in, säger Per Wedholm.

Inte otroligt

Men att det skulle vara varg håller inte Wedholm för helt otroligt. Varje år rör sig nämligen ett stort antal ungvargar i skogarna, och de kan förirra sig in i urbana miljöer.

- De senaste tre åren har vi observationer av ungvargar i Örebros närhet, så det är inget konstigt. Dessutom är geografin i Örebro sådan, att de lätt kan ta sig in i stans centrala delar. Antingen via Rynninge eller från västra delarna, via Svartåns stränder.

En hypotetisk fråga – skulle det kunna vara aktuellt att flytta en varg om den under lång tid rörde sig i stadsmiljö?

- Jag har aldrig hört talas om att man gjort så någonstans. Nej, man väntar nog normalt sett ut att den rör sig vidare, säger Per Wedholm.

Annons