Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsstyrelsen upphävde beslut

Byggnadsnämnden i Laxå har fått fatta ett nytt beslut om ett bygglov vid sjön Skagern efter kritik från Länsstyrelsen.

När en villaägare vid Skagern skulle bygga hus för ett par år sedan lade denne en betongplatta drygt en meter högre än vad det beviljade bygglovet medgav. Tanken var att bygga en enplansvilla. Vid en kontrollmätning i oktober 2008 visade det sig att huvudbyggnaden ligger 1,10 meter högre än bygglovet. Detaljplanen medger däremot möjlighet att uppföra 1,5-plans hus. Byggnadsnämnden i Laxå beslutade i juni förra året att betongplattan skulle rivas och att det skulle vara byggstopp på fastigheten.

Villaägaren överklagade byggnadsnämnden beslut till Länsstyrelsen. Villaägaren hävdade att byggnaden med den befintliga grunden inte skulle överstiga en normal en och en halvplansbyggnad som detaljplanen medger.

Länsstyrelsen besökte den aktuella platsen. Den ansåg att den planerade byggnaden höll sig inom den byggrätt som detaljplanen ger. Länsstyrelsen ansåg även att sjöutsikten över huvudbyggnaden för den bakomliggande fastigheten inte påverkas av den höjda bottenplattan.

”Förändringen medför inte heller i övrigt några tillkommande betydande olägenheter för grannfastigheten”, skrev Länsstyrelsen i sitt beslut.

Länsstyrelsen beslutade att byggnadsnämndens beslut skulle upphävas och att ärendet skulle återförvisas till nämnden för ny handläggning.

Ärendet handlades två dagar före julafton i byggnadsnämnden och julklappen till villaägaren blev att den nuvarande förhöjda betongplattan fick bygglov. Samtidigt beslutade nämndens ledamöter att byggstoppet skulle upphävas med förbehåll att kompletterande handlingar måste skickas in till byggnadsnämnden senast den 28 februari.