Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärare åtalas för hets mot muslimer

En lärare i länet skrev på Facebook att muslimer ska grillas på glödande galler och att det skulle vara ett bra sätt att göra sig av med terrorister. Nu åtalas han misstänkt för hets mot folkgrupp.

Mannen, som är anställd legitimerad lärare i en kommun i Örebro län, skrev inlägget på  Facebook i februari i år. Efter att medarbetare på skolan reagerat över inlägget beslutade kommunen att polisanmäla mannen för hets mot folkgrupp.

Vice chefsåklagare Karin Lindell, som nu har väckt åtal mot läraren, skriver i åtalet att han genom Facebookinlägget har uttryckt missaktning mot personer med muslimsk bakgrund.

Läraren har erkänt att han skrev inlägget. I polisförhör säger han trodde att inlägget skrevs i en sluten grupp och att det var i samband med att terrorgruppen IS eldat upp en jordansk stridspilot. Han säger också att inlägget var olämpligt med tanke på hans yrkesroll.

NA har sökt rektorn på skolan utan att lyckas. Till polisen säger rektorn att lärarna på skolan reagerade kraftigt över inlägget på Facebook.

– Detta är åsikter som vi helt motsätter oss, säger rektorn.

Mannen uppger för polisen att han har fått en varning från skolan.

– Stämmer det vad han skrivit så är det självklart helt oacceptabelt.

Det säger Svante Tideman på Lärarnas Riksförbund i Örebro som dock inte känner till vad som hänt.

– Som lärare måste man ju vara ett föredöme för eleverna. Men oavsett vem som uttrycker sig på det viset så är det oacceptabelt.

– Och jag kan tänka mig att om han fälls så riskerar han att bli av med jobbet.