Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärare erkände relation med elev – får behålla legitimationen

En manlig lärare i Örebro län hade en fysisk relation med en av sina elever. Lärarnas ansvarsnämnd har nu beslutat att tilldela honom en varning.

Det var i slutet av vårterminen förra året som en lärare påträffade en manlig kollega i ett av elevernas omklädningsrum på skolan. Mannen förklarade att han var i omklädningsrummet för att träffa en utomstående person. Men när han en tid senare konfronterades av rektorn på skolan erkände han att han varit i omklädningsrummet tillsammans med en kvinnlig elev som han hade en fysisk relation med.

Läraren berättade att relationen började med att han stöttade eleven och att den senare utvecklades till att bli mer "ömsesidigt känslomässig och fysisk". Läraren och eleven hade bland annat haft en tät sms-kontakt, kramats och kyssts. Till slut utmynnade relationen i händelsen i omklädningsrummet, där de låste dörren om sig och läraren höll om eleven och kysste henne.

Läraren ska även vid tidigare tillfällen haft relationer till elever som gått utöver en normal lärare- elevrelation, enligt annan personal på skolan. Dokumentationen kring dessa händelser är dock bristfällig.

Skolinspektionen anser att läraren i det aktuella fallet visat sig särskilt olämplig att bedriva undervisning, alternativt mindre lämplig att göra det. Eleven hade ett förtroende för läraren och tydde sig till honom. Läraren agerade oacceptabelt mot bakgrund av att elever alltid befinner sig i en beroendeställning till lärare. Skolinspektionen har därför anmält händelsen till Lärarnas ansvarsnämnd.

Läraren själv menar att han brustit i sitt omdöme och ångrar det som har hänt. Men han tycker inte att han är olämplig att bedriva undervisning. Han är en skicklig lärare och har inte fått några klagomål på sin undervisning, enligt rektorn på skolan.

Lärarnas ansvarsnämnd menar att det inte är klarlagt hur relationen har sett ut, mer än händelsen i omklädningsrummet. De anser att lärarens agerande i omklädningsrummet strider mot skolans värdegrund, men att det inte är så allvarligt att han ska bli av med sin yrkeslegitimation.

Lärarnas ansvarsnämnd bedömer att läraren är mindre lämplig att bedriva undervisning och har därför beslutat att tilldela läraren en varning.