Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärare friades från hets mot muslimer

Tingsrätten friar den lärare i länet som på Facebook skrev att muslimer ska grillas på glödande galler.

Läraren är legitimerad lärare och arbetade vid tiden på fyra skolor i en kommun i Örebro län. Läraren skrev någon gång i februari förra året på sitt Facebook-konto att muslimer skulle grillas på glödande galler och att det skulle vara ett bra sätt att göra sig av med terrorister. Han har själv uppgivit att han har cirka 100 vänner på Facebook och har en sekretessomställning på sitt konto som innebär att det endast är hans vänner som kan läsa inläggen på sidan. Men om en av mannens vänner skulle vilja dela ett inlägg på lärarens sida, då kan också den vännens vänner läsa inlägget.

En av hans vänner på Facebook var också hans kollega. Hen reagerade på inlägget och berättade om det för skolans rektor. Rektorn polisanmälde inlägget.

Åtalet väcktes för hets mot folkgrupp.

För att ett uttryck för missaktning ska vara straffbart som hets mot folkgrupp krävs att det har spridits. Det menar tingsrätten att lärarens inlägg gjort och att det spritts uppsåtligen.

Men när tingsrätten skulle bedöma om läraren uttryckt missaktning för personer med muslimsk trosbekännelse och om det var hans uppsåt, då menar tingsrätten att han inte uttryckt sig straffbart eller haft som syfte att visa missaktning. Läraren har förklarat att han fått en videoinspelning där IS låst in en jordansk stridspilot i en bur och sedan bränt ihjäl soldaten. Läraren blev upprörd och det här diskuterades i en efterföljande konversation på Facebook. Läraren menar att man talade om terrorister och att det fanns flera inlägg som visade det i konversationen, men att dessa måste ha tagits bort. För att uttrycket också ska uppfattas som missaktning måste det också ses i sitt sammanhang. Den utskriva skärmdump som legat som grund visar att delar i den diskussion där uttrycket ingick verkar vara borttagna, menar tingsrätten. Därför utgår också tingsrätten från lärarens uppgifter om att delar tagits bort och att det sammanhang som lärarens inlägg befunnits sig i är ofullständigt.

Med den här bakgrunden anser tingsrätten att uttrycket inte varit straffbart eller att det varit lärarens syfte. Läraren frikänns från åtalet för hets mot folkgrupp.