Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärare har svårt att hinna med sitt jobb

Många lärare jobbar konstant helger och kvällar. Ändå känner tre av fyra att de inte hinner med allt de ska. Det visar NA:s enkät till all skolpersonal i Örebro kommun.

Annons

104 pedagoger tog chansen att berätta anonymt vad de tycker att situationen i skolan.

”Vi går på knäna och vi i personalen försöker stötta varandra. Många söker andra jobb.”

”Vi har roligt i skolan och gör roliga och utmanande saker med eleverna.”

Enkätsvaren ger en dubbel bild. Å ena sidan arbetsglädje och goda exempel. Å andra sidan frustration och otillräcklighet.

Många lärare skriver om de barn som behöver extra hjälp. Mindre än var tredje pedagog svarade att de får extra resurser för att hjälpa barn med särskilda behov.

”Vi har barn med särskilda behov, men det är bara i extremfall som det sätts in resurser. Och detta är inte alltid utbildad personal tyvärr”, skriver en av lärarna i enkäten.

Enkäten innehöll både ja- och nej-frågor och öppna frågor, till exempel: Hur är situationen på din skola just nu?

En del lärare nöjde sig med att kort konstatera ”bra stämning bland personal” eller ”alla kämpar för att hålla huvudet över ytan”. Men väldigt många skrev också sida upp och sida ner.

Det finns en stor frustration över alla arbetsuppgifter som läggs på läraren. När andra yrkesgrupper delvis försvinner får lärarna ta över deras jobb.

”Jag skulle vilja att vi hade råd att ha vaktmästare och annan personal som såg till att allt praktiskt fungerade. Det blir så tungt när det inte gör det”, skriver en lärare i enkäten.

Många lärare beskriver också allt pappersarbete som de anser tar tid från eleverna.

”Vi dokumenterar, skriver och lägger ut på hemsidor, utan att vi har någon tid för det. Helt plötsligt blev vi administratörer också, trots att det finns en yrkeskategori som sysslar med sådant”, skriver en lärare.

I dagens papperstidning kan du läsa ett långt reportage om situationen i skolan. Vi har också följt en lärare under en hel arbetsdag. Du kan också läsa om två av de elever som lärarna inte riktigt hann med.

Läs fler citat från enkäten genom att klicka på länken här intill. I morgon publiceras ett tv-inslag om lärarnas pappersarbete här på na.se.

Vad tycker du? Hur fungerar skolan? Vad är bra? Vad skulle du vilja förändra? Har du idéer och förslag på lösningar? Kontakta mig på [email protected]  eller 019-15 50 25 . Du får vara anonym.