Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läraren som vill ta politisk fight för skolan

 
Val 2014
Visa alla artiklar

NA:s serie om nya namn på valsedlarna fortsätter. Här med Ronnie Edvardsson (MP) som trots att han är ny på valsedeln har hunnit bli varm i de politiska kläderna då han suttit i kommunstyrelsen de senaste tre åren.

– Jag halkade in på ett bananskal, säger den 40-årige läraren på Kyrkbacksskolan om sin plats som miljöpartiets representant i kommunstyrelsen i Ljusnarsberg.

– Miljöpartiet var nystartat förra valet och insåg snabbt att de behövde fler engagerade, säger Ronnie som fick frågan om han kunde tänka sig att delta i lokalpolitiken.

Nu är han etta på partiets valsedel inför höstens val där skolfrågan ligger honom närmast hjärtat.

– Skolan här får enormt mycket kritik i undersökningar. Ofta läggs all skuld på politikerna eller skolorganisationen. Det som glöms är att resultaten är summan av elevens, föräldrarnas, lärarnas, politikers och skolans tjänstemäns insatser. Det vi i MP kommer jobba hårt för är att inte längre bortprioritera speciallärarna utan kräva att varje skola har tillgång till dem. I dag ligger utbildningsnivån väldigt lågt och det visar sig tyvärr också i hjälpen och kraven hemifrån. Lyckas vi nå fler föräldrar kommer det ge resultat längre fram.

Vad vill du göra åt Befolkningsminskningen i Ljusnarsberg?

– Vi vill satsa på turism. Ljusnarsberg är en enormt liten del av världen och vi tror inte att folk ska se oss på en karta och vilja flytta hit. Men ger vi besökare en känsla av att de vill åka tillbaka tror jag att vi kan locka nya invånare.

På grund av befolkningsminskningen är Ljusnarsberg en liten kommun med bland annat rekryteringssvårigheter, hur vill du hantera det?

– Många medborgare känner sig åsidosatta så jag tror att vi måste gå ihop alla partier och samarbeta för att få ökad närvaro från exempelvis sjukvården och polisen.

Vad vill du göra för att förbättra folkhälsan i kommunen?

– Jag är uppväxt här och vet hur viktigt det är med fritidsaktiviteter och föreningsliv. Förut premierades det men nu skalar man ned på mjuka värden tills de nästan försvinner. Vi måste erbjuda ungdomarna ett rikt föreningsliv.

Hur kan man skapa fler jobb i Ljusnarsberg?

– Jag har funderat mycket på det. Kommunen har stått och stampat länge gällande ett nytt industriområde i Bångbro. Det borde redan vara klart, om någon vill etablera här så måste vi kunna erbjuda färdig industrimark. Samma gäller våra fastigheter, vi kan inte låta oss bli utkonkurrerade av privata hyresägare så att våra lokaler i centrum gapar tomma. Vi måste sänka hyrorna och rusta så att det blir attraktivt för näringslivet.

Hur tycker du invandrings- och asylpolitiken skulle kunna bli bättre?

– Ljusnarsbergs kommun tar ett jättestort ansvar, störst i landet. Det ska vi även göra, om vi får förutsättningar för det. Men som det är nu, när Migrationsverket ringer dagen innan och informerar om att det kommer 80 asylsökande dagen därpå, så är det omöjligt.

Läsarna anser att skolan, vården och omsorgen blivit eftersatta, vad vill du göra för att förbättra situationen?

– Vi kan inte trolla med knäna. Kommunen måste få in mer pengar och det enda sättet att få det är att få fler att flytta hit.