Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärarnas Riksförbund kallar till tvisteförhandling

Lärarnas Riksförbund har kallat kommunen till tvisteförhandling angående brott mot MBL. Anledningen är att ändringar gjorts i efterhand i den personalfördelning som tagits fram i samverkan med fackförbunden.

Annons

– Vi blir fundersamma på vad det egentligen tas för beslut i korridornerna på Kumla kommun och om det är något som går utanför de demokratiska principerna. Skulle så vara så är det mycket allvarligt, säger Örjan Lindqvist, lärare på Vialundskolan och ordförande för LR i Kumla.

I december fanns LR representerat under samverkan till dokumentet ”Personalstat Grundskola”, som bestämmer hur många personal var och en av grundskolorna ska få sig tilldelade.

På politikernas nämndsammanträde i januari presenterades ett nytt dokument, som inte varit upp till samverkan, och beslutet blev i enlighet med det nya förslaget. Någon information om ändringarna gavs aldrig till LR. Ändringarna upptäckte medlemmarna själva då de tog del av den nya ekonomirapporteringen och då såg att detta inte stämde överens med vad man kommit överens om tidigare.

– Vi har frågat förvaltningen flera gånger om varför ändringar gjorts, utan vår vetskap, men inte fått några riktiga svar. De säger att de själva inte vet, säger Örjan Lindqvist,

Det nya dokumentet innehåller en hel del förändringar. Den skola som sticker ut som en av de stora vinnarna är Vialundskolan, som tillförts fler lärare. Men det har skett på bekostnad av andra skolor. Skogstorpsskolan tillhör förlorarna, liksom flera av kommunens mindre skolor.

– Tvisteförhandlingen gäller främst förfaringssättet, med ändringar som genomförs efter samråd. Men vi ställer oss även frågande till beslutet. Klart det är tacksamt att Vialundskolan får extra hjälp eftersom skolan verkligen behöver det, men vi vill inte att det sker genom att rycka under fötterna för de av våra medlemmar som jobbar på andra skolor, säger Örjan Lindqvist.

Nu ska en lokal tvisteförhandling ske, där LR yrkar på brott mot medbestämmandelagen, MBL. Förbundet representeras då av Lars Malmros, regional ombudsman för Lärarnas riksförbund. LR kommer även att yrka på skadestånd, som preciseras närmare i samband med förhandlingen.

Inte heller NA har lyckats fått några riktiga svar på varför dokumentet ändrats i efterhand. Läs kommentarer från bland andra Katarina Hansson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, och Leif Lindström, barn- och utbildningschef, i torsdagens NA.