Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärkan byggs om och förskolan Masken blir kvar

I augusti inleder SBO byggarbetet av projektet Lärkan som ger en samlad förskola. Förskolan Masken ska trots detta vara kvar. Det har politikerna bestämt.

Genom Statens bostadsomvandling, SBO, ges Hällefors kommun möjligheten till en ny och modern förskola. Enligt uppgifter från kommunen rör det sig om en investering i kvarteret Lärkan på runt 35 miljoner kronor.

– Betyder mycket att SBO gör detta. Kommunen slipper ta kostnaderna själva, säger utvecklingsstrateg Peter Wiker.

Byggprocessen sker i två etapper och allt ska stå klart sommaren 2017. Kommunen har skrivit ett avtal på 20 år med SBO och hyr sedan lokalerna i Lärkan. Här kommer plats för 120 barn att finnas.

– Ur pedagogisk synvinkel är detta positivt. Vi får flera kompetenser samlade på en plats, säger bildningschef Tina Lanefjord.

Ola Nilsson, projektutvecklingschef inom SBO, säger att spaden sätts i backen i augusti i år. Byggproduktionen är uppdelad i två delar. Man startar med huset där folktandvården tidigare fanns och beräknas vara klar där sommaren 2016. Då flyttas nuvarande förskoleverksamhet i Lärkan in här tillfälligt. För att andra delen i byggprocessen ska kunna genomföras, att riva våningsplan i det befintliga huset och bygga om.

När allt är klart flyttar förskolan tillbaka.

Detta är ett av många byggprojekt SBO genomför i landet.

– Ja, vi jobbar i ett 25-tal kommuner, från Överkalix till södra Småland ner mot Blekinge, säger Ola Nilsson.

SBO är en statlig myndighet och har till uppdrag är att medverka till att bostadsmarknaden i landet kommer i balans på orter med vikande befolkning samt svag bostadsmarknad. SBO köper kommunala fastigheter och utvecklar dem tillsammans med kommunen till annan användning.

– Vi tror Lärkan är ett bra projekt, att samla förskoleverksamhet på ett ställe. Det ger synnergieffekter, säger Ola Nilsson.

Någon central förskola är det dock inte frågan om, men en samlad verksamhet, centralt belägen framhåller Tina Lanefjord. Hit flyttar förskolan Bananen och hyresavtalet för paviljongen verksamheten bedrivs i dag sägs upp. Förutom Lärkan finns flera andra förskolor i kommunal regi- Smultronstället vid Hurtigtorpet och förskolan i Grythyttan. Även förskolan Masken som blir kvar i korsningen Martinvägen-Wahlströmsvägen i Hällefors

.

I tidigare planer skulle Masken avvecklas, men den delen har lyfts ur beslutet av politikerna. Förskolan Masken blir kvar som ett alternativ. Istället blir det nu frågan om renovering. Enligt uppgifter från Hällefors bostads AB, som är förvaltare för fastigheten, är det inga överhängande eller akuta insatser som krävs. Åtgärderna kan göras i etapper. Mest kostnadskrävande blir uppgradering av ventilationen. Till detta kommer åtgärder för fönster och väggpanel.

– Eftersom avvecklingsplanerna fanns har arbetet här avstannat. Ett rustningsbehov finns, men hur stort det är vet jag inte. Nu måste vi återknyta Masken till lokalresursplanen, säger Boabs vd Rickard Johansson.

Han framhåller vikten av att se helheten när det gäller kommunens totala lokalinnehav.

– Ja, vi måste uppdatera strategin i planen, se hur lokalförsörjningen av förskoleklasser ser ut. Vi måste också fundera över det strategiska arbetet i rustningsarbetet, vilka tidsaspekter det rör sig om. Om vi ska rusta Masken för 5 eller 10 år framåt, eller ännu längre, säger Rickard Johansson.