Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Larm om gräsbränder var personer som trotsade eldningsförbud: "Irriterande"

Två misstänkta gräsbränder medförde larm till SOS på onsdagskvällen. Det var en brand utanför Kumla och en i Glanshammar. Men när räddningstjänsten kom till platserna visade det sig vara personer som eldade skräp – trots eldningsförbudet.

Annons

– Det är irriterande att folk inte respekterar eldningsförbudet. Det ger onödigt arbete för oss. Vi behövs på andra platser just nu, säger Bo Johansson, inre befäl på Nerikes brandkår.

Det var brandflyget som upptäckte de båda bränderna. Flyget är ute och flyger varje dag just nu eftersom det är så torrt.

Det råder sedan den 25 maj eldningsförbud i hela Örebro län. Orsaken är att brandrisken är stor i skog och mark och att det extremt torra vädret ska fortsätta. Beslutet har fattats av Länsstyrelsen i samråd med räddningstjänsterna.

Vad innebär eldningsförbudet?

Det är förbjudet att elda i hela Örebro län från och med 25 maj klockan 12.00. Eldning utomhus är endast tillåten i trädgårdsgrillar på egen tomtmark.

Undantag från förbudet kan i särskilda fall medges av räddningschefen i respektive kommun.

Den som bryter mot förbudet gör sig skyldig till ett brott och kan stå till svars i enlighet med Lag om skydd mot olyckor.

Eldningsförbudet kommer att hävas så snart brandrisken har sjunkit och befinner sig på en låg stabil nivå.

Upplysningar om när eldningsförbud inte längre gäller lämnas på SOS Alarms telefonsvarare 019-18 99 05 eller hos den lokala räddningstjänsten.

Källa: Länsstyrelsen Örebro län

Annons