Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman: Alkoholvägrande EU-chef som är med och styr över din vardag

De gångna fem åren har det gått en del rykten om Jean-Claude Junckers alkoholvanor. Den nya ordföranden i EU-kommissionen Ursula von der Leyen dricker inte alkohol alls.

Nu har vi en ny EU-kommission, under ledning av den förra tyska försvarsministern Ursula von der Leyen och med Ylva Johansson från Sverige som ansvarig för de svåra frågorna om migration och asyl.

Du må tycka att EU är tråkigt, men tro mig – det är få institutioner som påverkar din vardag så mycket som EU.

Just nu kanske du dricker en kopp varm mjölkchoklad till frukost. Det är EU som bestämmer villkoren för mjölkbönderna.

Du tittar lite på listan på ingredienser i något livsmedel i butiken. Det är EU som bestämmer hur den listan ska utformas.

Sedan sätter du dig i din japanska bil och kör till jobbet. Det är EU som sköter handelsfrågor. Ett nytt handelsavtal med Japan kommer att leda till sänkta priser på japanska bilar.

Du kanske är förbannad över att din lilla kommun har tagit emot för många asylsökande. Det blir Ylva Johanssons uppgift att sy ihop en överenskommelse om villkoren för asylsökande i EU, till exempel fördelningen mellan medlemsländerna.

Hoppsan, du glömde laddaren till mobilen. Du frågar dina kompisar på jobbet om du kan låna en. Det går oftast bra. Alla mobiltillverkare i världen – utom Apple – följer EU:s rekommendation om hur kontakten till en laddare ska se ut.

Så det är inte oviktigt vilka som sitter i EU-kommissionen och vem som leder den.

Ursula von der Leyen är den första kvinnan på jobbet ordförande. Och till skillnad från sina företrädare dricker hon inte alkohol över huvud taget, vilket hon för övrigt gärna skämtar om.

Nu sägs det att det handlar mer om en vana än ett nykterhetspolitiskt ställningstagande. Tyska tidningar skriver att det kan ha att göra med att Ursula von der Leyen har varit gravid sju gånger.

Men visst har hon tagit ställning mot alkohol på ett sätt som har väckt uppmärksamhet.

Som familjeminister i förbundsregeringen i Berlin röt hon till mot pappor som brukade fira fars dag med en sup ...

När hon blev socialminister i delstaten Niedersachsen bestämde hon sig för att avskaffa alkoholserveringen i personalmatsalen. Som familjeminister i förbundsregeringen i Berlin röt hon till mot pappor som brukade fira fars dag med en sup: Pappor ska inte vara berusade inför sina barn, sade hon. Så hon har gjort en del mot gubbig och unken alkoholkultur.

När de svenska införselreglerna för alkohol krockade med EU:s år 2000, så möttes Sverige av en total oförståelse av den dåvarande kommissionsordföranden Romano Prodi från Italien. Den nya ordföranden har markerat mot alkoholen. Hon ser folkhälsoperspektivet. Det är intressant, ur svensk synvinkel.

Ungerns premiärminister Viktor Orban spelade en viss roll för valet av von der Leyen. Han vill undvika att kommissionen gör en hårdhänt granskning av den ungerska statens väg mot diktatur, med medier som totalt domineras av regeringspartiet. Nu förväntar han sig nog en gentjänst, för att han släppte fram Ursula von der Leyen.

Men att hon skulle kasta en av portalparagraferna i EU-fördraget i en papperskorg under sin tid som kommissionsordförande förefaller inte troligt.

De ska agera oberoende av medlemsländerna och se till helhetsintresset.

Kommissionens ledamöter är visserligen nominerade av medlemsländerna. Men de är valda av Europaparlamentet. De ska agera oberoende av medlemsländerna och se till helhetsintresset. Så Viktor Orban blir nog blåst.