Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LARS STRÖMAN: Ann Linde vet att Sveriges ett Kina-politik är omöjlig att förena med demokrati

I princip säger den svenska regeringen att Taiwan är en del av Kina. Men i ett skriftligt svar som utrikesminister Ann Linde gett i riksdagen säger hon också att folkviljan i Taiwan måste spela en roll. Där spricker ett Kina-politiken.

Den ett Kina-politik som både Sverige och andra EU-länder står för är förståelig ur ett maktperspektiv. När stormakten Kina kräver att vi ska betrakta Taiwan som en del av Kina, så fogar vi oss. För exportindustrins skull.

Taiwan är självständig stat och en fungerande demokrati. Kina är en partidiktatur ...

Men hållningen är orimlig ur ett demokratiskt perspektiv. Taiwan är självständig stat och en fungerande demokrati. Kina är en partidiktatur som nu bygger upp en personkult kring partichefen Xi Jinping.

Nu driver Kina en skrämselpolitik som syftar till att tvinga Taiwan att underordna sig. Bara under en enda dag, den 4 januari, trängde fyra kinesiska militärflygplan in i det område som måste betraktas som Taiwans luftrum. Taiwan svarade med att sända upp jaktflygplan som observerade de kinesiska planen och sände varningar över radio.

Den moderata riksdagsledamoten Boriana Åberg ställde en fråga till utrikesminister Ann Linde (S) med anledning av att Taiwan hindras att delta i FN-organet Unescos arbete. Utrikesminister Ann Linde svarade bland annat så här:

– Meningsmotsättningar mellan Folkrepubliken Kina och Taiwan måste lösas på fredlig väg och på ett sätt som överensstämmer med viljan hos Taiwans befolkning. Regeringen tar avstånd från bruket av militära hot.

... svarade 62,6 procent av de tillfrågade att de i första hand betraktar sig som taiwaneser.

Enligt en mätning i Taiwan som publicerades under hösten svarade 62,6 procent av de tillfrågade att de i första hand betraktar sig som taiwaneser. 32,6 procent svarade att betraktar sig som både taiwaneser och kineser. På frågan om de skulle tvingas välja, svarade 86 procent att de i så fall skulle föredra att betrakta sig som taiwaneser.

I Taiwan växer en ung generation upp som inte upplevt något annat än demokrati. De röstar i allmänna val. De läser en frispråkig press. De har sett hur den forna brittiska kolonin Hongkong steg för steg omvandlas från en relativt fri enklav inom Kina, till att bli allt mer lik den partidiktatur som Xi Jinping styr över. Kontakterna mellan just Hongkong och Taiwan är intensiva.

Då är en förening mellan Kina och Taiwan en omöjlig tanke. Och den kommer att bli mer omöjlig för varje år som går.

Så låt oss ta utrikesminister Anna Lind på orden. Viljan hos Taiwans befolkning måste vara avgörande för en lösning på relationen mellan Kina och Taiwan. Då är en förening mellan Kina och Taiwan en omöjlig tanke. Och den kommer att bli mer omöjlig för varje år som går.

En ett Kina-politik går helt enkelt inte ihop med folkviljan i Taiwan. Ann Linde är naturligtvis medveten om det.

Sveriges relationer med Kina är fortsatt dåliga. Den svenska bokförläggaren Gui Minhai sitter fortfarande inspärrad i Kina.

Kinas ambassadör i Sverige Gui Congyou har visserligen lugnat ner sig en aning. Hans bannbullor mot journalister, tidningar och andra opinionsbildare kommer inte lika tätt som tidigare. Men han har fastställt en princip: Kina vill bestämma även över opinionsbildare och medier i en västerländsk demokrati.

Vill Ann Linde ha råd om hanteringen av Kina så finns de bästa experterna i Taiwan.

Svenska Post- och Telestyrelsen har sagt nej till att låta kinesiska Huawei bygga 5G-nät i Sverige. Det sistnämnda har inte bara retat Kina, utan också svenska storföretag som är beroende av samarbete med Kina. Ericsson-chefen Börje Ekholm uttrycker till exempel sitt missnöje med det svenska beslutet om Huawei i en DN-intervju här om dagen.

Så relationerna med Kina är trassliga. Vill Ann Linde ha råd om hanteringen av Kina så finns de bästa experterna i Taiwan.