Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman: Är det dags för ännu ett partiledarskifte år 2020?

Hur länge ska Liberalerna stå ut med att ha Nyamko Sabuni som partiledare. Vid Novus mätning i december låg partiet på 3,5 procent.

Det var längtan efter snabba klipp som drev fram valet av Nyamko Sabuni. Hon skulle med sina vågade utspel locka väljarstöd och synas i tv-rutan. Drömmen var att Nyamko Sabuni skulle skapa en våg av framgång. Som 1985, när Bengt Westerberg var nybliven partiledare. Eller 2002 när Lars Leijonborg blev "lejonkungen" och till och med såg ut att kunna bli statsminister.

Någon framgång för partiet har det inte blivit. Och några tydliga besked har det inte blivit.

Och sedan lade hon till att om Jimmie Åkesson vill prata med henne, så har han hennes telefonnummer.

Ett typiskt exempel är en intervju med Expressens Niklas Svensson. Nyamko Sabuni får flera frågor om det är aktuellt att samtala med Sverigedemokraterna. Hon svarar lite trevande att det nog inte är aktuellt. Hon beskrev frågan som hypotetisk. Och sedan lade hon till att om Jimmie Åkesson vill prata med henne, så har han hennes telefonnummer.

Hon lanserade förortslyftet vid landsmötet i Västerås i november. Ett bra anslag i och för sig. Här finns en rad saker att göra för just liberaler. En liberal politik i förorten ska handla om jordnära insatser mot hedersförtryck, gängvåld narkotikahandel och extremism. Det ska vara åtgärder syns och märks på gatuplanet, medan andra partier ägnar sig åt symbolpolitik. Skolan är naturligtvis en central fråga för förorten. I just den frågan har Liberalerna hög trovärdighet.

... en möjlighet för ett liberalt parti att agera.

Eftersom de övriga partierna är så ointresserade av förorten finns också en möjlighet för ett liberalt parti att agera. Men innehållet i förortslyftet framstår än så länge som tunt. Det blir liksom ingenting.

Centerpartiet har en tydlig linje som distanserar sig från Sverigedemokraterna. Moderaterna och Kristdemokraterna har börjat diskutera med Sverigedemokraterna. Mitt emellan står Liberalerna som inte verkar veta hur de vill göra. Å ena sidan är det hypotetisk fråga, sade Nyamko Sabuni. Å andra sidan så sade hon att Jimmie Åkesson har hennes nummer.

Det borde inte vara så svårt för liberaler att ha en hållning gentemot ett parti som så tydligt sympatiserar med länder som är på väg att avskaffa demokratin.

Striden inför förra årets partiledarval stod mellan Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag. Den sistnämnda drog sig ur och fortsätter nu sin karriär som diplomat. En annan liberal som söker sig mot uppgiften att representera Sverige i utlandet är Birgitta Ohlson.

Han har inte gjort mycket väsen av sig. Men han är en övertygad liberal.

En av dem som figurerade som partiledarkandidat under förra året var Christer Nylander. Han har inte gjort mycket väsen av sig. Men han är en övertygad liberal.

"Vad är det som gör att svenska nationalister så ömt sneglar mot en av Centraleuropas mest sargade demokratier? Jag tror det är så enkelt att man gillar det man ser", skriver Christer Nylander i Svenska Dagbladet för drygt ett år sedan.

Det är demokratin, dumbom, var titeln på en av liberalen Per Ahlmarks böcker, där han polemiserade mot den vänster som fjäskade för diktaturer. Nu pressas demokratin tillbaka i länder som har ett inflytande över svensk lagstiftning.

Demokratin måste exempelvis försvaras mot självutnämnda moralpoliser som hotar människors frihet.

Just det där uttrycket – det är demokratin dumbom – är en bra utgångspunkt även i förorterna. Demokratin måste exempelvis försvaras mot självutnämnda moralpoliser som hotar människors frihet. Men lika fel som det är att tvinga kvinnor att bära slöja är det att slita av dem slöjan eller spy ur sig glåpord efter den som av religiösa eller andra skäl väljer att täcka huvudet.

Liberaler ska lyssna på opinionen, prata med människor och höra vad som oroar dem. Men liberaler måste också stå för vissa värden, alldeles oavsett åt vilket håll opinionsvindarna blåser.