Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman: Boris Johnson tänkte besegra Irland – men förlorade på hemmaplan

Hejsan hoppsan-Boris förlorade i det brittiska parlamentet. Men det förtjänar att påpekas att han ligger risigt till även i den europeiska dragkampen, alldeles oavsett hur det går för honom på hemmaplan.

Boris Johnson representerar en ny höger som gärna åberopar fornstora dagar, men inte bryr sig så mycket om hur läget faktiskt är: "Hejsan hoppsan, det här kommer nog att gå bra".

EU och Irland vill undvika en hård gräns – därmed måste åtminstone en del av Storbritannien anpassa sig till EU:s inre marknad.

I röran kring Brexit spelar Irland en huvudroll. Det är relationerna mellan brittiska Nordirland och Republiken Irland som är den svåra frågan. EU och Irland vill undvika en hård gräns – därmed måste åtminstone en del av Storbritannien anpassa sig till EU:s inre marknad.

Boris Johnson hade en tanke: Han skulle få Irland att ge med sig.

För i relationerna med Storbritannien har Irland historiskt varit den svagare parten. I "fornstora dagar", alltså i början av 50-talet, gick 90 procent av Irlands export till Storbritannien.

Men det var länge sedan. I dag är det mindre än elva procent av Irlands export som går till Storbritannien. Irland slår Storbritannien i välfärdsligan med hästlängder. Den irländska ekonomin växer, medan den brittiska ekonomin nu visar tecken på att krympa.

Den brittiska regeringen tror själv att en hård Brexit kommer att leda till brist på bland annat livsmedel ...

Visserligen är Irland fortfarande beroende av brittiska hamnar. Men här har Irland – och EU- en synnerligen stark förhandlingsposition. Den brittiska regeringen tror själv att en hård Brexit kommer att leda till brist på bland annat livsmedel, bränsle och mediciner, enligt läckta dokument.

Om Storbritannien ger sig in i en förhandling med EU om ett frihandelsavtal, kommer EU att agera mot Storbritannien på samma sätt som unionen brukar göra med små randstater: "Javisst ska ni få ett frihandelsavtal. Det är i så fall följande villkor som gäller!" Det blir Bryssel, inte London, som dikterar villkoren.

När Storbritannien väl lämnat EU kommer britterna att göra en förfärande upptäckt: Det brittiska imperiet finns inte mer.

Världen kommer att snurra vidare, även om Storbritannien lämnar EU. När Storbritannien väl lämnat EU kommer britterna att göra en förfärande upptäckt: Det brittiska imperiet finns inte mer. Och ännu värre: Den gamla brittiska kolonin Irland har en starkare ekonomi än Storbritannien – och så finns det 26 länder till som står på Irlands sida.