Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman: Därför vill Trump köpa Grönland – och därför får han inte göra det

Det är den 21 januari 1968. Ett amerikanskt bombplan av typen B52, lastat med kärnvapen, hamnar i nödläge när det börjar brinna ombord på flygplanet.

Besättningen siktar in sig på att landa på den amerikanska militärbasen i Thule i norra Grönland. Men läget förvärras. Fem besättningsmän räddar sig med fallskärm. Den sjätte klarar sig inte. Kraschen leder till att radioaktivitet läcker ut i området. Enda sättet för sanerare att ta sig ut i området är med grönländska hundspann.

Nu lever vi i det kalla kriget 2.0. Grönlands strategiska läge är lika viktigt i dag som den där kalla januaridagen 1968.

Detta var mitt under det kalla kriget. Amerikanska bombplan patrullerade ständigt i närheten av Sovjetunionen. Att länder som Grönland och Island ingick i Natos försvarssystem var absolut avgörande.

Nu lever vi i det kalla kriget 2.0. Grönlands strategiska läge är lika viktigt i dag som den där kalla januaridagen 1968.

Donald Trump tittar på kartan och ser att Grönland ligger där det ligger. Kanske har han också hört någonstans att danska staten varje år måste skicka ett bidrag på i storleksordningen fem miljarder kronor till Grönland. "Jaha, sälj Grönland till oss", tänker han. Det mesta kan ju köpas för pengar i hans värld.

När Sverige tog över Norge år 1814, fick Danmark behålla Grönland.

Men han känner naturligtvis inte till ett skvatt om Grönlands befolkning eller historia. En gång i tiden en norsk koloni. Norge blev en del av Danmark. När Sverige tog över Norge år 1814, fick Danmark behålla Grönland.

På 50- och 60-talen skedde en brutal urbanisering, där grönländare flyttade från de små bosättningarna till tätorter. Danmark pumpade in pengar och välfärden steg. Men det var även förknippat med stora sociala problem, supande och våld.

Jag själv var 19 år när jag besökte Grönland. Landet var då på väg att få självstyre inom ramen för det danska riket. Det började växa fram grönländska politiska partier. Grupper på yttersta vänsterkanten krävde självständighet för Grönland, men även inom det mer etablerade socialdemokratiska Siumut började man tala om självständighet någon gång i framtiden.

En av de första åtgärderna för självstyret var att lämna EU. En åtgärd som framför allt var kopplad till Grönlands beroende av fisket.

Efter en folkomröstning 2008 har Grönland tagit över styret av en rad områden som domstolar, polis och kustbevakning. Visserligen ska utrikespolitiken styras från Danmark. Men Grönland ska få yttra sig även om utrikespolitiken. Och grönländska gjordes till officiellt språk.

Ekonomin är fortfarande extremt beroende av fisket. De sociala problemen finns kvar. Antalet mord i förhållande till invånare är högre än i USA.

Men det som borde väga tyngst är vad den grönländska regeringen säger.

Men Grönland har steg för steg gått från att vara en dansk koloni till att vara något som är näst intill en självständig stat. Att Danmarks statsminister sade att hon inte tänker diskutera någon försäljning av Grönland har rönt stor uppmärksamhet. Men det som borde väga tyngst är vad den grönländska regeringen säger:

– Vi har ett bra samarbete med USA. Men naturligtvis är Grönland inte till salu.

Den danska tidningen Politiken skrev en satirisk artikel som rapporterade att Grönlands regeringschef, Kim Kielsen, ville lägga ett bud på USA. Med tanke på att den amerikanska statsskulden är över 100 procent av BNP, så borde ju det inte bli så dyrt.