Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman: De tvättar och tvättar – men smutsen går inte bort

Sverigedemokraterna tvättar och tvättar. Men det hjälper liksom inte...

När Sverigedemokraterna håller landsdagar i Örebro tänker partiledningen köra partiapparaten genom biltvätten ännu en gång.

Rengöringsmedel ska användas. Spåren av nazism ska bort från partiets officiella dokument.

Borstarna ska gnugga intensivt. Rengöringsmedel ska användas. Spåren av nazism ska bort från partiets officiella dokument. Skrivningarna om att det finns en "nedärvd essens" hos varje människa ska strykas.

Partiledningen gör ingen hemlighet av att det handlar om att köra partiapparaten genom biltvätten. Det heter i dokumenten inför landsdagarna att begreppet "nedärvd essens" är "tolkningsmässigt problematiskt" och att det utnyttjats av politiska motståndare. Dessutom anser partiledningen, i det nya programförslaget att "etnicitet" är "irrelevant". Det ska alltså inte spela någon roll om en person är somalier, rom, svensk eller vad det nu är.

Och så hoppas partiledningen att det inte är något ombud som avfärdar muslimer som icke-människor, vilket hände vid landsdagarna 2017.

Eftersom det pågår ett kryperi för Sverigedemokraterna i de stora medierna så kommer han att komma undan med det.

Om någon ändå gör det, så kommer partiledaren Jimmie Åkesson att säga "jag hörde inte det där" eller "jag vet inte, för jag var inte där". Eftersom det pågår ett kryperi för Sverigedemokraterna i de stora medierna så kommer han att komma undan med det. Han behöver inte vara rädd för några obehagliga följdfrågor.

Så de rasistiska skandalerna lär fortsätta.

Partiets vurm för auktoritärt styre lär också fortsätta. Partiets ideal är inte ett samhälle som präglas av att åsikter bryts mot varandra. Föredömet finns i Ungern, där premiärminister Viktor Orban har förvandlat den unga demokratin till en halvdiktatur, där det visserligen hålls val, men där medierna domineras av det styrande partiet. Övriga medier bevakas av en myndighet som kontrolleras av det styrande partiet. Den ungerska staten använder skattepengar för att finansiera illa förklädd antisemitisk propaganda.

... det vill säga bejaka sina motståndares rätt och driva på för att EU ska fördöma auktoritära tendenser i Ungern och Polen.

Sverigedemokraterna får gärna bli demokratiska, det vill säga bejaka sina motståndares rätt och driva på för att EU ska fördöma auktoritära tendenser i Ungern och Polen. Men så kommer det inte att bli. Och om "etnicitet" saknar relevans, så faller ju partiets grundvalar.

Så hur många gånger partiapparaten än körs genom biltvätten så ser det rätt smutsigt ut.