Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman: Den öppna gränsen mellan Sverige och Finland kan stängas med ett penndrag!

Jag går och handlar under ett besök i Haparanda. Hmm, vart ska jag gå? Coop forum ligger där, strax intill den gamla nedlagda busstationen i Haparanda. Eller så kan jag gå till K-citymarket, som ligger i finska Torneå?

Annons

Det tar kanske fem-sex minuter att gå till Coop Forum. Till K-citymarket tar det kanske ett par tre minuter till. Ingen större skillnad alltså. När jag går till K-citymarket kan jag stanna och ta en kopp kaffe eller titta vilka filmer som går på biografen i Torneå, som är en betydligt större stad än Haparanda. Filmerna textas på både finska och svenska.

Gränsen som på något sätt finns där, men i många människors vardag saknar den praktisk betydelse.

Framför köpcentret på den finska sidan går gränsen mellan Sverige och Finland. Gränsen som på något sätt finns där, men i många människors vardag saknar den praktisk betydelse. Där står ett stort hjärta där två älskande kan ta en selfie, en sittandes i Finland och en i Sverige.

När kommunalpolitikerna från Haparanda och Torneå kom överens om att bygga en ny busstation kom de fram till att det bästa stället råkade ligga i Haparanda, alltså i Sverige. De lokala politikerna i Tornio fick ilskna telefonsamtal från huvudstaden Helsingfors: "Men så kan ni ju inte göra". Svar: "Det kan vi visst". Och nu står den där.

Om jag köper en liter mjölk på Coop i Haparanda så omfattas den av samma hygienregler som vid K-citymarket på den finska sidan.

EU-medlemskapet är en central del av detta. Om jag köper en liter mjölk på Coop i Haparanda så omfattas den av samma hygienregler som vid K-citymarket på den finska sidan. Äggen märks på samma sätt. Definitionena av vad som får kallas choklad är de samma. Om du bor i Sverige och jobbar i Finland finns det regler vilket lands trygghetssystem som gäller.

En idyllisk gräns. Men faktum är att det kan gå snabbt att förstöra allt detta. Det stora hjärtat – där två älskande kan sätta sig i två olika länder – kommer då att rivas och ersättas av en gränsbom. Så skulle det nämligen bli om Sverige eller Finland skulle lämna alla de regelsystem som är knutna till EU. Politisk populism kan leda till att den öppna gränsen stängs med ett penndrag.

Åker du tåg mellan Dublin i Republiken Irland och Belfast i Nordirland (som är en del av Storbritannien), så är det inga som helst gränskontroller.

Det finns fler öppna gränser i Europa. Åker du tåg mellan Dublin i Republiken Irland och Belfast i Nordirland (som är en del av Storbritannien), så är det inga som helst gränskontroller. Mjölken som säljs i Irland regleras på samma sätt som mjölken i Nordirland. Äggen märks på samma sätt i Irland som i Nordirland. Jag vet inte om det finns något hjärta där älskande par kan ta en selfie någonstans utmed gränsen. Men här gäller något betydligt allvarligare: Att fredsprocessen i Nordirland hotas om det skulle bli en hård gräns mellan Irland och Nordirland.

Oroligheterna på Nordirland avslutades med ett fredsavtal 1998. 3 500 människor hade dödats och 47 000 skadats. Och materiella skador för miljarder.

Krig och fred brukar ju inte direkt höra till de futtiga politiska frågorna.

Den öppna gränsen till Irland är en eftergift till Nordirlands republikaner. Nordirland knyts på dett sättet närmare Republiken Irland. Att Nordirland tillhör Storbritannien är en eftergift till unionisterna, som vill att Nordirland för alltid ska vara en del Förenade Kungadömet.

Krig och fred brukar ju inte direkt höra till de futtiga politiska frågorna. Men så blev det i kampanjen inför den brittiska folkomröstningen om EU för tre år sedan. Frågan nämndes, men den fick aldrig någon betydelse.

De öppna gränserna kan lätt bli så självklara att människor glömmer bort att det är en komplicerad politisk process att nå dit. Så är det mellan Sverige och Finland i Tornedalen och så är det mellan Nordirland och Irland.