Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Ströman: Det är ett annat Tyskland som Sverigedemokraterna vill se

Sverigedemokraterna vurmar för halvdiktaturen Ungern och avskyr demokratin Tyskland. Det är svårt att tolka budskapet som partiet nu trummar ut på Stockholms tunnelbana på något annat sätt.

Annons

Budskapet är politisk galenskap. En bild på en tysk flagga som dels användes under kejsartiden och dels i det första skedet av Nazityskland. Och så texten: "Det är inte första gången som sossarna hjälper Tyskland att ta över Europa".

En av partiets grundare, Gustav Ekström, stred för Waffen-SS under andra världskriget.

Sverigedemokraterna är partiet där hakkors förekommit på möten och där antisemitismen flödar än i dag. En av partiets riksdagsledamöter, Björn Söder, har poserat på bild med en SS-veteran. En av partiets grundare, Gustav Ekström, stred för Waffen-SS under andra världskriget. Och partiets så kallade chefsideolog, Mattias Karlsson, har skrivit om "en existentiell kamp om vår kulturs och vår nations överlevnad. Det finns bara två val, seger eller död."

Men strunt i det historiska skedet för ett ögonblick. Ett Tyskland som är fast förankrad i det europeiska samarbetet betraktas som en motståndare av Sverigedemokraterna.

Tyskland är en demokrati. Även personer som sympatiserar med främlingsfientliga partier kan framföra sina åsikter. Den tyska konstitutionen är därtill utformad just för att förhindra att det dyker upp ytterligare någon ledare med führerambitioner.

På gator i Berlin kan du se små plattor med namnen på judar som bodde just här och som sedan deporterades och mördades.

Den som besöker Berlin ser att staden som sådan är en manifestation mot nazism. På gator i Berlin kan du se små plattor med namnen på judar som bodde just här och som sedan deporterades och mördades.

EU:s regler är utformade så att de små länderna har en starkare röst än vad deras befolkning motsvarar. Dessutom utgör EU-kommissionens oberoende ställning en garanti för de små ländernas inflytande.

Tysklands återförening efter murens fall kunde ske just tack vare att Tysklands förankring i Europa. Frankrike var en av segrarmakterna efter andra världskriget och där fanns en utbredd skepsis mot en tysk återförening. Men Tyskland lovade att ge upp sin älskade D-mark och knöts därmed ännu starkare till det europeiska samarbetet.

Men detta demokratiska Tyskland avskyr alltså Sverigedemokraterna så till den milda grad att partiet kör en reklamkampanj mot just Tyskland i Stockholms tunnelbana.

Han vill att EU ska fortsätta pumpa in pengar i ett land där staten driver kampanjer med antisemitiska inslag...

Jimmie Åkesson sade på partiledardebatten här om veckan att "det hjälper inte att straffa", när Ungern kom på tal. Han vill att EU ska fortsätta pumpa in pengar i ett land där staten driver kampanjer med antisemitiska inslag, där pressfriheten inskränks och där premiärminister Viktor Orban skapar en oligarki av lojala affärsmän, som lyder minsta vink från "führern". Detta land är faktiskt med och lagstiftar i Sverige, genom EU-systemet. Pressfriheten i Ungern är i klass med Kirgizistan.

Jimmie Åkessons partikamrat Kristina Winberg sade om Viktor Orban att "han är precis den ledaren som jag skulle vilja ha i Sverige".

Ja, visst försökte Jimmie Åkesson en gång i tiden att tvätta sitt parti. Bort med de nazistiska symbolerna! Medlemmar som hyllade Hitler uteslöts. Men sympatin för Viktor Orban och avskyn för det demokratiska Tyskland går inte att ta miste på. Det är ett annat Tyskland som partiet vill se.

Annons