Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman: Det lilla partiet som nästan alltid styr Finland

Sverige: Socialdemokraterna har varit det stora partiet som sitter som fastklistrat vid makten. Finland: På samma sätt – fast tvärt om. Det är det lilla partiet som sitter nästan som fastklistrat vid makten.

Svensk socialdemokrati har börjat vänja sig vid tanken på att vara ett "normalstort" parti som tvingas kämpa för att behålla regeringsmakten. Men vi vet alla hur det har sett ut under historien. Icke socialdemokratiska statsministrar har framstått som ett tillfälligt hack. En del socialdemokrater har nästan fått något ångestfullt i blicken vid blotta tanken på att sitta i opposition.

I finsk politik är det alltså regel med samarbeten som är otänkbara i det av blockpolitik präglade Sverige.

I Finland är det annorlunda. Ibland är det Socialdemokrater som styr med det konservativa Samlingspartiet. Ibland är det Centerpartiet som styr med Socialdemokraterna. Det har även hänt att Vänsterförbundet suttit i samma regering som Samlingspartiet. I finsk politik är det alltså regel med samarbeten som är otänkbara i det av blockpolitik präglade Sverige.

Men i Finland är det ett litet parti med knappt fem procent av rösterna som nästan alltid sitter i regeringen. Det liberala Svenska Folkpartiets medlemmar kan få något ångestfullt i blicken vid blotta tanken på att sitta i opposition. Till exempel blev det lite av ett trauma när Centerpartiets Juha Sipilä bildade regering 2015. För då fick inte Svenska Folkpartiet vara med.

Den dåvarande partiledaren för Svenska Folkpartiet hette Carl Haglund. Han är född 1979. Fram till 2015 hade Svenska Folkpartiet suttit i olika finska regeringar under hela Carl Haglunds livstid.

För är det något som politiska bedömare är överens om så är det att Svenska Folkpartiet snart sitter i regeringen igen...

Men de fyra åren av opposition kan visa sig vara ett tillfälligt hack för Svenska Folkpartiet. För är det något som politiska bedömare är överens om så är det att Svenska Folkpartiet snart sitter i regeringen igen, nu under ledning av Socialdemokraternas Antti Rinne.

När jag träffar Svenska Folkpartiets partiledare Anna-Maja Henriksson så säger hon att Svenska Folkpartiet behövs som brobyggare i finska regeringar. Det skulle alltså vara smörjmedlet som ser till att politiska kugghjul kan haka i varandra och snurra ihop. Till exempel ett rött socialdemokratiskt kugghjul som vill se höga skatter och ett blått kugghjul från Samlingspartiet som vill se sänkta skatter.

Svenska Folkpartiet är inte något enfrågeparti. Det är ett parti som har en politik för flyktingar, skatter, sjukvård och klimatpolitik.

Men partiets innersta kärna handlar om att bevara Finland som ett tvåspråkigt land.

Vi kan vara rätt säkra på att jouren vid Vasa sjukhus kommer att bli kvar...

Den avgående regeringen planerade en sjukvårdsreform som bland annat skulle ha inneburit att en stor del av jourverksamheten vid Vasa sjukhus skulle flytta till Seinäjoki. Effekt: Svenskspråkiga patienter från Österbotten skulle få söka akutvård vid ett sjukhus där personal enbart talar finska. Vi kan vara rätt säkra på att jouren vid Vasa sjukhus kommer att bli kvar, med socialdemokraten Antti Rinne som statsminister. Då kan Svenska folkpartiet skylta med det som en framgång i regeringsförhandlingarna.

Men den kommande regeringen måste också hitta vägar att reformera Finlands ekonomi, till exempel att öka utbudet av arbetskraft i ett Finland där befolkningen blir allt äldre. Om en bred regering kan driva igenom reformer som håller över flera mandatperioder, så är det bra för Finland. Om regeringen blir så spretig att det inte blir några reformer så är det illa för Finland.