Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman: Du vaknar upp den 10 september och SD är det största partiet

I dag är det 20 dagar kvar till valet. Ur liberal synvinkel ser det riktigt illa ut. När du vaknar upp den 10 september är det fullt möjligt att Sverigedemokraterna är landets största parti.

Det beror nu inte på att Sverigedemokraterna har skött sig särskilt bra under den gångna mandatperioden. Det beror mer på att de demokratiska partierna under flera år har visat en häpnadsväckande oförmåga att hålla en enad front när det gäller grundläggande liberala värden.

Effekt: Sverigedemokraterna får uppmärksamhet, men slipper granskas.

Det har varit så frestande att använda Sverigedemokraterna som slagträ i polemiken mot andra partier. Effekt: Sverigedemokraterna får uppmärksamhet, men slipper granskas.

De liberala värdena om demokrati, pressfrihet och yttrandefrihet hotas från flera olika håll. Från Putins Ryssland. Från självaste presidenten i USA. Från nazister som skickligt utnyttjar demonstrationsfriheten för att skrämmas. Från vänstergrupper som tar sig friheten att sabotera andras möten.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson rycker ut och försvarar Ungerns Viktor Orban på Aftonbladets debattsida. Viktor Orban är öppen med vilket politiskt system han eftersträvar. Han har i sina tal pekat ut Turkiet, Ryssland och Kina som framgångsrika exempel.

Organisationen Freedom House konstaterar att Ungern är inne i en nedåtgående trend när det gäller medborgerliga rättigheter.

Och riktningen är klar: Organisationen Freedom House konstaterar att Ungern är inne i en nedåtgående trend när det gäller medborgerliga rättigheter. Det handlar om att skrämmas, konstaterar Freedom House. Till exempel en särskild straffskatt på organisationer som är för invandring.

År 2008 rankades pressfriheten i Ungern på plats 23 i Reportrar Utan gränsers index. 2018 låg Ungern på plats 73.

I Putins Ryssland hålls det visserligen val Men de är uppgjorda på förhand. I både Putins Ryssland och Erdogans Turkiet finns det en opposition. Men deras möjligheter att verka är kringskuren - och är du i opposition så är det en öppen fråga om kan gå till jobbet på morgonen eller om du får äta din frukost i en fängelsecell. I Kina är principen enkel: Kommunistpartiets ledning bestämmer allt. Det är i den riktningen Viktor Orban vill gå.

Ja, de socialliberala idéerna utmanas om ett lands premiärminister hyllar diktaturer som föredömen...

Den 23 april skrev Jimmie Åkesson så här om kritiken mot Ungern: "Vad som är tydligt är att den här debatten egentligen handlar om att den socialliberala och EU-förespråkande elitens hegemoni för första gången på allvar har börjat utmanas."

Ja, de socialliberala idéerna utmanas om ett lands premiärminister hyllar diktaturer som föredömen – och dessutom själv tar konkreta steg för att begränsa mediers möjligheter att granska och oppositionens möjligheter att verka.

En väsentlig del av demokratin är din motståndares rätt!

Det ingår också i de socialliberala idéerna att försvara Jimmie Åkessons rätt att skriva i Aftonbladet och att upprört protestera när vänstergrupper försöker hindra företrädare för Jimmie Åkessons parti att tala. En väsentlig del av demokratin är din motståndares rätt! En definition på extremister är att de bara är angelägna om sin egen yttrandefrihet, inte om andras.