Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman: En promenad för en demokrati som pressas av Kina

En promenad för Taiwan äger rum i Stockholm på torsdagen. En demokrati som pressas allt hårdare av en alltmer diktatorisk regim i Kina.

Den 20 maj inleds Världshälsoorganisationen WHO:s årliga möte i Genéve. Promenaden i Stockholm handlar om att ge stöd för att Taiwan ska få delta i mötet, med observatörsstatus.

Förra året hamnade Taiwan på plats nio i världen i en rankning...

Taiwan har något att erbjuda när det gäller hälso- och sjukvård. Förra året hamnade Taiwan på plats nio i världen i en rankning där effektiviteten i sjukvården jämfördes mellan 56 länder. Sverige hamnade på plats 22.

Taiwan skulle kunna bidra med kunskap och resurser, till exempel för att hindra spridningen av farliga sjukdomar – men tillåts inte att delta i den globala organisation som ska verka för folkhälsa.

... men slängdes ut när väljarna i Taiwan utsåg liberalen Tsai Ing-wen till president vid valet 2016.

Taiwan fick under några år delta som observatör, men slängdes ut när väljarna i Taiwan utsåg liberalen Tsai Ing-wen till president vid valet 2016. Tsai Ing-wen accepterar inte Kinas anspråk på Taiwan.

Några länder, däribland Japan, Tyskland, USA och Australien har uttalat sitt stöd för att Taiwan ska få vara med som observatör.

Taiwan är en demokrati, med pressfrihet, föreningsfrihet och en folkvald president. Kina är en diktatur som medvetet försöker sprida sina auktoritära tentakler till omvärlden. Så varje jämförelse av legitimitet utfaller till Taiwans fördel.

Sådana uttalanden mot enskilda opinionsbildare borde leda till att Kinas ambassadör kallas upp till UD...

När Kinas ambassad i Sverige kommenterade en demonstration och ett seminarium för den i Kina fängslade svenskan Gui Minhai så beskrevs evenemangen som "chockerande". Och så namnges två personer, journalisten Jojje Olsson och författaren Kurdo Baksi som särskilt Kina-fientliga. Jojje Olsson bor i Taiwan efter att ha blivit utsparkad från Kina. Sådana uttalanden mot enskilda opinionsbildare borde leda till att Kinas ambassadör kallas upp till UD för en reprimand.

En promenad för Taiwan är också en promenad för demokrati. Och mellan demokrati och diktatur borde ingen förhålla sig neutral.