Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman: En röd fana med hammaren och skäran vajar över slottet i Örebro!

En röd flagga med hammaren och skäran vajar över slottet i Örebro. På Stortorget har rådhuset rivits.

Annons

Det var ju en byggnad som präglades av "borgerlig dekadens". I stället står där en grå betongbyggnad med namnet "Folkets stora sal". På häktet sitter personer som har gjort sig "skyldiga" till "statsfientlig hets".

Men Sveriges Nationella Ungdomsförbund uppmanade väljarna att rösta på högern hotade med "bolsjevismens införande" om Arbetarpartiet skulle vinna valet 1928.

Så där blev det naturligtvis aldrig. Det var aldrig ens i närheten att Sverige anslöt sig till Sovjetblocket. Men Sveriges Nationella Ungdomsförbund hotade med "bolsjevismens införande" om Arbetarpartiet skulle vinna valet 1928. Ännu på 70-talet hörde jag unga moderater ivrigt påstå att det inte var någon skillnad mellan socialdemokrati och kommunism. De var ju själva ett levande bevis för hur fel de hade. De var ju organiserade i ett oppositionellt ungdomsförbund.

Överdrifter i det politiska samtalet kom alltså inte med Twitter och Facebook.

Valet 1928 kom att kallas för "kosackvalet" just på grund av valaffischerna från Sveriges Nationella Ungdomsförbund.

Valet 1928 kom att kallas för "kosackvalet" just på grund av valaffischerna från Sveriges Nationella Ungdomsförbund. Högerpartiet bröt så småningom med ungdomsförbund på grund av dess sympatier för nazismen. Socialdemokraternas valtekniska samverkan med kommunisterna 1928 förbyttes till en strid där kommunisterna förpassades till marginalen. Periodvis var det ett passivt stödparti åt Socialdemokraterna,men utan något reellt inflytande.

Kosackvalet är ett extremt exempel. Men nog finns det gott om överdrifter även även betydligt senare.

Socialdemokraterna försöker ibland frammana bilden av en gammaldags och ondsint höger, gärna med kopplingar till den höger som stretade emot allmän rösträtt i början av seklet.

Och ska vi hitta någon motsvarighet till kosackvalets överdrifter så finns de snarast bland dem som kallar sig för "Sverigevänner". De hotar med "islamiseringen" av Sverige.

Ska vi hitta någon motsvarighet till kosackvalets överdrifter så finns de snarast bland dem som kallar sig för "Sverigevänner". De hotar med "islamiseringen" av Sverige.

Det måste trots allt ha tagit lite tid för Sveriges Nationella Ungdomsförbund att nå ut med sitt budskap vid valet 1928. Först rita affischerna. Sedan trycka dem. Därefter mobilisera medlemmar som sätter upp dem. En tweet eller en FB-uppdatering gör du på några sekunder. Har du lite tur (eller otur?) så får den stor spridning på kort tid. Dessutom kan den komma att citeras i flera led – i värsta fall utan att de som citerar den egentligen vet vad de gör eller vad det finns för grund för påståendena.

Men det är inte överdrifterna som är nya. Eller lögnerna. Det är snabbheten. Och avsändaren blir ofta mer otydlig.

Så visst är det en ny politisk miljö. Men det är inte överdrifterna som är nya. Eller lögnerna. Det är snabbheten. Och avsändaren blir ofta mer otydlig.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har efterlyst ett mer vuxet samtal i politiken. Jag hoppas, för väljarnas skull, att det blir så. För de där höga skriken löser nästan aldrig människors problem i vardagen. Men jag tror inte på det. På de interna utbildningarna kommer partierna att säga till sina valarbetare att det gäller att vara "tydlig", en omskrivning för att spetsa till saker och att överdriva.

Men skulle jag önska något så är det en riktigt tråkig valrörelse, med partiledare som åtminstone i vissa frågor törs säga "å ena sidan..., å andra sidan..." Men den förhoppningen kommer knappast att infrias. Det blir snarare att kosackval på Twitter och Facebook. Fast det är inte bolsjevismen som varningarna utfärdas för i det här valet. Och om fem, tio eller 20 år kommer vi alla att kunna konstatera att överdrifterna var lika felaktiga 2018 som de var 1928.