Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman: Ett EU med 27 demokratier och en stat med auktoritära drag

En tung institution för mänskliga rättigheter betraktar inte längre Ungern som ett "fritt land". Detta kan bli EU:s värsta kris hittills.

Idén med EU var att väva samman Tyskland med andra demokratier i Västeuropa. Idén med EU:s utvidgning 2004 var att säkra demokratin i de nyblivna demokratierna i Öst- och Centraleuropa.

Premiärminister Viktor Orban har nämnt diktaturerna i Kina och Ryssland som föredömen.

Nu betraktas Ungern inte längre som ett "fritt land" av Freedom House. Organisationen beskriver försämringen som en av de mest dramatiska som uppmätts i ett EU-land. Premiärminister Viktor Orban har nämnt diktaturerna i Kina och Ryssland som politiska föredömen.

"Delvis fritt" är ett betyg som Ungern delar med länder som Marocko, Niger, Mali och Indonesien.

Finurliga lagar gör det allt svårare för oberoende organisationer att verka.

Det är länder som ofta har en demokratisk ram. Men de demokratiska institutionerna är så urholkade att det inte går tala om en verklig demokrati. I Ungern har oberoende medier trängts undan. Finurliga lagar gör det allt svårare för oberoende organisationer att verka. Och det styrande partiet Fidesz växer ihop med staten.

Alla varor i ditt kylskåp regleras på EU-nivå. När du surfar på din telefon, din dator eller din surfplatta, så sätter EU vissa ramar för telebolagens priser. Och vare sig operativsystemet kommer från Google, Windows eller Apple, så håller EU-kommissionen ett vakande öga över att företagen inte missbrukar sin dominerande ställning. EU:s lagar griper alltså in i ditt kök och ditt vardagsrum.

När lagar stiftas i EU är ungerska ministrar med och bestämmer.

Men den dag auktoritära eller halvauktoritära länder smyger sig in i vår lagstiftningsprocess så undergrävs grunden för EU-samarbetet.

Ett så nära samarbete är möjligt mellan demokratier. Men den dag auktoritära eller halvauktoritära länder smyger sig in i vår lagstiftningsprocess så undergrävs grunden för EU-samarbetet.

Agerandet gentemot Ungern har hittills varit lite väl försiktigt, kanske beroende på att det styrande partiet Fidesz är med i den stora EPP-gruppen i Europaparlamentet (samma grupp som Moderaterna och Kristdemokraterna). Ungern måste pressas hårdare. Det bör inte gå en krona i EU-bidrag till ett land som går mot ett alltmer auktoritärt styre.