Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman: Ett väldigt konstigt land på Afrikas horn...

Somaliland är ett konstigt land. Ett land som bevisligen finns men som ändå inte finns. Och ett land som fungerar ovanligt bra för att ligga på Afrikas horn.

Landet har kommit en bit på vägen i sitt statsbyggande, håller val till parlament och presidentpost. Och det finns en fungerande opposition.

Och orsaken till det är bland annat ovanan att arrestera misshagliga journalister och andra opinionsbildare. På den punkten måste det bli ändring!

Freedom House betecknar Somaliland som "delvis fritt". Men det är också ett faktum att Somaliland hittills aldrig kommit igenom det där nålsögat till att få beteckningen "fritt". Och orsaken till det är bland annat ovanan att arrestera misshagliga journalister och andra opinionsbildare. På den punkten måste det bli ändring!

Fatima Ibrahim är partisekreterare i oppositionspartiet Waddani. Jag träffar henne när hon gör ett besök i Stockholm.

– Kränkningar av mänskliga rättigheter förekommer fortfarande, säger hon.

– För sex sju år sedan fanns det över 20 organisationer för mänskliga rättigheter i Somaliland. Nu har vi bara en. Och ja, det beror på trycket uppifrån.

– Den här regeringen har bara haft makten i sju månader. Vi hoppas att den inte ska vara lika dålig som under den tidigare presidenten.

Men Fatima Ibrahim menar också att det internationella samfundets isolering av Somaliland i värsta fall kan bli en hämsko på en demokratisk utveckling. Att utbilda journalister och aktivister för mänskliga rättigheter kan ske genom bistånd utifrån.

Oppositionspartiet Waddanis ledare, Abdirahman Irro, anser att världssamfundet hycklar när Somaliland inte erkänns.

– Vår sak är betydligt starkare om du till exempel jämför med Sydsudan, säger han.

Och hon fick uppleva den dag när Somalilands departement för religiösa frågor utfärdade en fatwa som förbjuder kvinnlig könsstympning.

Några dagar senare träffar jag Edna Adal. Hon reser runt som en agitator för Somaliland. Det kan hon göra med pondus som har med livserfarenhet och ålder att göra. Hon har fyllt 80. Hennes eget liv är intimt förknippat med landets historia. Hon var utrikesminister i Somaliland under ett par år. Hon är utbildad barnmorska. Hon har grundat ett sjukhus. Och hon fick uppleva den dag när Somalilands departement för religiösa frågor utfärdade en fatwa som förbjuder kvinnlig könsstympning.

– Det är inte tillräckligt. Men vi går före alla andra länder i Afrika.

Hon missar aldrig ett tillfälle att framhålla landets demokratiska system. När jag ställer frågor om fängslade journalister svarar hon:

– Jag stöder yttrandefrihet. Men journalister är också mänskliga varelser som kan begå brott. Om en journalist begår ett brott ska han dömas för det.

Finns det ett behov av politiska reformer för att stärka yttrandefriheten?

– Varje land i världen behöver reformer. Somaliland är inte unikt. Men jag anser att Somaliland är ett av de bättre exemplen i Afrika.

Både Somaliland och Somalia är nu involverade i en konflikt som i värsta fall kan kullkasta alla framsteg. En gränstvist som lett till militära strider. Det ligger ett tungt ansvar på både Somalia och Somaliland att se till att detta inte urartar till ett fullskaligt krig.