Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman: EU borde agera för Gui Minhai – men Sverige agerar för ett svagare EU

EU borde ingripa för att hjälpa den fängslade svenska bokförläggaren Gui Minhai. Det säger USA:s förre utrikesminister Hillary Clinton till TT. Ja, så är det naturligtvis. Men vill Sverige ha ett starkt EU som väger tungt i utrikespolitiska frågor?

Hillary Clinton är en politisk veteran. Hon vet hur spelet ser ut mellan stormakter. Och hon vet att EU har stor potential bli en makt som hörs. EU är till exempel världens största handelsblock. USA:s president Donald Trump trodde det skulle bli en lätt match att besegra Europa i ett handelskrig. Men det var inte så lätt. Det visade sig att EU var den starkare parten i fråga om handel och ekonomi.

Så EU är en ekonomisk jätte. Men EU är också en politisk dvärg.

Så då är vi tillbaka till den svenske medborgaren Gui Minhai. EU kan agera, men då måste alla medlemsländer vara överens.

Det kan till exempel bli nedskärningar i EU:s gemensamma biståndsinsatser.

När EU:s medlemsländer nu förhandlar om EU:s budget så agerar Sverige på ett sätt som riskerar att försvaga EU:s förmåga att driva utrikespolitik. Det kan till exempel bli nedskärningar i EU:s gemensamma biståndsinsatser. EU var på väg att upprätta en gränsstyrka på 10 000 personer, för att se till att unionens yttre gränser fungerar, men där är det nu nedskärningar på gång. En annan verksamhet som riskerar att drabbas på grund av de snåla medlemsländerna är EU:s förmåga att ställa upp med militära styrkor i krishärdar runt om i världen. Alla dessa åtgärder bidrar till att göra EU svagare.

Sverige har en a la carte-inställning till EU. Vi vill att EU ska stå starkt när det passar Sverige. Gemensam asylpolitik? Jajamensan, åtminstone när flyktingströmmarna kommer till just Sverige. Då är det jätteviktigt med gemensamt ansvar. Gemensam utrikespolitik? Jajamensan, åtminstone om den är bra för just Sveriges säkerhet eller när det handlar om svenska medborgare som sitter inspärrade i någon avlägsen diktatur.

Om EU ska vara en tung röst i världen, så måste EU få en slagkraftig gränsstyrka. Då behövs en gemensam biståndspolitik.

Men det är ett förhållningssätt som inte är hållbart på sikt. Om EU ska vara en tung röst i världen måste EU få en slagkraftig gränsstyrka. Då behövs en gemensam biståndspolitik. Och då behövs pengar till internationella insatser. Då kommer EU:s röst att väga tyngre även när en svensk medborgare kidnappas av en diktatur.