Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman: EU-kandidaten som var ledarskribent på Nerikes Allehanda

Karin Karlsbro är Liberalernas toppkandidat i valet till Europaparlamentet. Hon har bland annat varit ledarskribent på NA.

Karin Karlsbro, vem är du?

– Jag är en varm Europavän. 48 år. Född och uppvuxen i Roslagen, men bor nu i Stockholm. Jag har de senaste åren jobbat som hållbarhetschef i fastighetsbranschen. Jag har också en ganska lång bakgrund inom Liberalerna.

Du var ett kort tag ledarskribent på NA. Har du några minnen från det?

– Jag lärde mig att noggrannhet är A och O och att man ska vårda sina formuleringar av Åke Wredén som då var min chef. Han var tuff och rättvis i sin kritik av mina texter. Jag tror jag kommer att ha med mig det till Bryssel också.

Klimatet har blivit en av de tunga frågorna inför EU-valet. Det finns ett mål om att minska klimatutsläppen med 40 procent till 2030. Räcker det?

– Det kommer ju nya rapporter nu som visar på att det kan vara mer bråttom och att vi behöver skärpa kraven.

– Men vi behöver också diskutera hur vi ska nå målen. Där har vi två ingångar som är viktiga. Det ena är att vi behöver en gemensam klimatpolitik med en koldioxidskatt. I Sverige har vi haft det sedan 1990-talet. Vi har lyckats få ner koldioxidutsläppen och samtidigt kunnat ha en tillväxt.

– Sedan behöver vi också få bort kolkraften i hela EU. En sak är då att kunna satsa och forska på modern och säker kärnkraft. Det är också en fråga som har bäring på Europapolitiken, även om det är medlemsländerna som fattar beslut om varje lands energisystem.

Det kräver ett enhälligt beslut av medlemsländerna för att införa en europeisk koldioxidskatt. Kan ni få igenom det? – Det finns förslag nu att man ska kunna besluta på annat sätt. Vi säger ja till en gemensam koldioxidskatt på Europanivå. Det har diskuterats av Macron och andra. Jag tror att väljarna vill se leverans – inte bara mål.

Din företrädare Cecilia Wikström blev parlamentets huvudförhandlare om flyktingpolitiken och fick en stor majoritet i parlamentet med sig på en politik som innebär en att alla länder ska hjälpas åt. Kommer du att driva den frågan?

– Ja, den här frågan är fortsatt akut för Europa att hantera. Det är ett arbete som behöver göras i parlamentet, men också bland medlemsländerna, för att få en gemensam lösning, där alla medlemsländer är med och tar ansvar.

Medlemslandet Ungern är inte längre ett fritt land, enligt Freedom House. Vad ska vi göra åt det?

– Som liberal blir jag bedrövad och ledsen av utvecklingen i Ungern och andra medlemsländer. Vi har en våg av populism som sveper över västvärlden. Det är nationalism. Det är främlingsfientlighet. Det är att man vänder rättsstaten ryggen. Ungern är det tydligaste exemplet på det.

– EU är ett samarbete mellan demokratier. EU är inte en bankomat. Om man inte respekterar de demokratiska spelreglerna så ska man inte heller fullt ut kunna ta del av olika stöd.

EU-kommissionen har lagt ett förslag till långtidsbudget som skulle kunna innebära att Sverige får betala 15 miljarder mer i avgift. Liberalerna är det enda parti som kan tänka sig att betala mer till EU.

– Nu är vi i en situation där Storbritannien kanske lämnar EU-samarbetet – vi får se hur det går. Då minskar budgeten, trots att vi har fortsatt lika stora behov.

– Inget land vill eller ska betala mer än nödvändigt. Så det bästa vore om vi kunde prioritera om så att vi får mindre jordbruksstöd och mer till de saker som vi tycker det är akut att satsa på. Det gäller saker som brottsbekämpning, klimatet och andra saker.

– Men den här siffran är ett förslag från kommissionen som vi inte har tagit ställning till.

Det låter som om Liberalerna står rätt nära de gröna i vissa frågor. Är det så?

– Eller de gröna nära Liberalerna... När det gäller klimatfrågorna och miljöfrågorna så finns det en allt större uppslutning kring det som Liberalerna har drivit i alla år. Internationellt samarbete är nödvändigt för att lösa gemensamma problem.

– Liberalerna var ett av de partier som var allra mest för att Sverige skulle gå med i EU. Jag var själv med och kampanjade inför folkomröstningen om medlemskap. Jag har alltid varit intresserad av miljöfrågor. På den tiden var till exempel Miljöpartiet emot svenskt EU-medlemskap.

– EU är en stor grannsamverkan där vi ska ha höga ambitioner, inte bara lagom.