Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman: EU-toppmötet – James Bond hade varit nöjd!

Då och då brukar James Bond konfronteras med den politiska verkligheten. Om det finns någon brittisk agent där ute som försöker ta reda på mer om nervgasattacken i Salisbury, så borde han vara nöjd: För en stund var Brexit-strulet som bortblåst. Alla EU-länder står bakom Storbritannien.

Annons

Just när det gäller förhållandet till Ryssland har EU-länderna olika intressen och olika inställning. Flera länder är tveksamma till alltför hårda åtgärder mot Ryssland, av olika skäl.

Ungerns premiärminister Viktor Orban har inte dolt att han ser det diktatoriska Ryssland som en politisk förebild.

Ungerns premiärminister Viktor Orban har inte dolt att han ser det diktatoriska Ryssland som en politisk förebild. Finland har bittra historiska erfarenheter av relationen med Ryssland, men samtidigt ett behov av samarbete med den stora grannen.

Men gång på gång visar det sig att EU-länderna till slut ändå kan enas.

– Det hot som Ryssland utgör, respekterar inga gränser. Och det är ett hot mot våra värderingar, sade Storbritanniens Theresa May efter den första dagens förhandlingar.

Och när reportrar började ställa frågor om Brexit smet hon iväg.

EU-länderna säger att det inte finns någon annan rimlig förklaring till giftattacken i Salisbury än att ryska staten ligger bakom.

EU-länderna säger att det inte finns någon annan rimlig förklaring till giftattacken i Salisbury än att ryska staten ligger bakom. Stats- och regeringscheferna fördömer giftattacken "starkast möjliga" ordalag. EU:s gemensamma utrikestjänst kallar hem sin ambassadör i Moskva under några veckor och ett antal EU-länder funderar på att göra samma sak. I texten från toppmötet talas det också allmänt om ett närmare samarbete mellan EU och Nato.

Snart kommer strulet kring Brexit att fortsätta. Det kommer nya förvirrade utspel från London om det framtida förhållandet till EU. Kampen mellan de olika falangerna inom det styrande Torypartiet om Storbritanniens framtida förhållande till EU kommer att fortsätta. Det kommer att krävas ett antal svåra förhandlingar innan det klarnar hur Storbitanniens framtida förhållande till EU blir.

Men om president Putin ville demonstrera sin makt genom att mörda en före detta rysk dubbelagent och dennes dotter, så åstadkom han också något annat.

Men om president Putin ville demonstrera sin makt genom att mörda en före detta rysk dubbelagent och dennes dotter, så åstadkom han också något annat. Det blev övertydligt hur viktigt det är att EU och Storbritannien även efter Brexit har ett nära säkerhetspolitiskt samarbete, oavsett hur det blir med flödet av varor mellan EU och Storbritannien och oavsett vilka regler som kommer att gäller för husdjur som förs mellan EU och Storbritannien.

Och verklighetens motsvarigheter till James Bond måste kunna byta information med sina europeiska kollegor även om Storbritannien lämnar EU.

Det gäller till exempel förhållandet till Ryssland. Men det gäller också exempelvis kampen mot terrorism. Och verklighetens motsvarigheter till James Bond måste kunna byta information med sina europeiska kollegor även om Storbritannien lämnar EU. För Sveriges del borde solidaritetsförklaringen förtydligas så att den omfattar EU, de nordiska länderna och Storbritannien.