Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman fördummar slöjdebatten

Slöjan i olika utföranden är en av de starkaste politiska symboler för kvinnans underordning i fundamentalistiska patriarkala samhällen. Kvinnor som utsätts för hedersförtryck vittnar om kraven på att täcka kropp och hår som en del av själva förtrycket.

Jag tillhör en generation som kämpat för kvinnans frigörelse. Tyvärr vilseleder en del media med att påstå att jämställdhet är lika med rättighet att bla få bära vilka plagg du själv vill. Lars Ströman skriver på NA:s ledarsida lördag 17 juli att ”män och kvinnor ofta klär sig olika och att kvinnokläder ofta leder till en begränsad rörlighet, till exempel långa och snäva kjolar.” Hur kan du fördumma debatten på detta sätt, jämföra snäv kjol med slöja?

Som journalist borde du kämpa för rättvisa/jämställdhet och förkasta plagg som är en symbol för förtryck. Du ska inte heller få mig att tro att slöjförbud leder till att slöjbärande kvinnor förpassa tillbaka till hemmet. Om du hävdar att slöja och uniform är okej har du sanktionerat fortsatt kvinnoförtryck.

Slöja och uniform går inte ihop. Uniformen ska uppfattas som neutral, religösa/politiska attribut hör inte ihop med denna.

Vart ska vi annars dra gränsen, är det ok att bära niqab och burka till uniform?

”Jämställd kvinna”

Svar direkt:

I både försvarsmakten och polisen finns huvudduk som tillägg till den vanliga uniformen. I Storbritannien, som har en lång tradition av mångkultur, är också sådana inslag vanliga. Att muslimska kvinnor är en del av det offentliga livet är bra. Skribenten säger att jag gör fel som jämför slöja med snäv kjol, utan att komma med några sakargument. Det är ett faktum att klädmodet även i väst präglas av föreställningar om kvinnan och kvinnans roll. Men kvinnor ska bestämma själva hur de vill klä sig.

Lars Ströman

Politisk redaktör NA

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel