Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman: Förintelsens minnesdag – slå vakt om rättsstaten och institutionerna

I dag är det Förintelsens minnesdag. Glöm den inte! Det var den 27 januari 1945 som sovjetiska soldater befriade Auschwitz, det nazistiska Tysklands mest kända koncentrationsläger.

Mördandet skedde inte för att någon hade blivit "galen".

En första förutsättning var att det fanns en ideologisk grund för det. En idé om att "de andra" inte förtjänade att finnas till. Det var naturligtvis judar, men också romer, homosexuella med flera.

Det var inte bara nazisterna som röstade för fullmaktslagen, utan också de konservativa tysknationella.

En andra förutsättning var rättsstatens upplösning. När riksdagen brunnit i Berlin var staten tvungen att få exceptionella befogenheter för att stoppa terrorismen, ansågs det. Så den tyska riksdagen stiftade en särskild fullmaktslag som möjliggjorde för Adolf Hitler att utropa sig till "führer". Det var inte bara nazisterna som röstade för fullmaktslagen, utan också de konservativa tysknationella.

Fullmaktslagen antogs med 444 jaröster och 94 nejröster. Samtliga nejröster kom från det socialdemokratiska SPD. Och så fifflade riksdagens talman Herman Göring med reglerna om kvalificerad majoritet. Fullmaktslagen antogs den 23 maj 1933. Därmed var den bräckliga demokratin i Weimarrepubliken formellt avskaffad.

Historikern Timothy Snyder beskriver förintelselägren som en anarki. Inga regler gällde. Allt var tillåtet.

En tredje förutsättning för Förintelsen var upplösningen av samhällets institutioner i till exempel Polen. Historikern Timothy Snyder beskriver förintelselägren som en anarki. Inga regler gällde. Allt var tillåtet. De djupt rotade ideerna om att världen bestod av en judisk konspiration kunde följas av handling. Inga formella rättsprocedurer stod i vägen för att mörda människor.

Historien upprepar sig inte. Inte exakt, i varje fall. Men mördandet av människor som råkar ha "fel" nationalitet, "fel" åsikt eller "fel" religion har en skrämmande förmåga att återupprepas, till exempel genom Islamiska statens framfart i Mellanöstern de senaste åren. Även i fallet Islamiska staten kan vi tala om en upplösning av samhällets institutioner.

Tänk tanken: Vad skulle hända om terrorister lyckas spränga riksdagshuset i Stockholm år 2020.

Det finns naturligtvis flera slutsatser att dra om den mördarapparat som kunde härja fritt i stora delar av Europa under andra världskriget. Men en är att aldrig glömma rättsstatens principer och att slå vakt om samhällets institutioner. Tänk tanken: Vad skulle hända om terrorister lyckas spränga riksdagshuset i Stockholm år 2020. Vilka krav kommer att väckas?