Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman: Förlåt kungen – men nu har Sverige fått en ny statschef!

Andreas Norlén är Sveriges nye statschef. Ers majestät konungen får ursäkta. Det kommer att bli allt tydligare att det är riksdagens talman som är landets statschef.

Riksdagens talman är statsministerns närmaste chef. Det är talmannen som nominerar en statsministerkandidat som riksdagen sedan ska ta ställning till. Det är till talmannen som statsministern lämnar in sin avskedsansökan. Rutinmässigt kommer då talmannen att be statsministern att sitta kvar i ledningen för en expeditionsministär fram till att en ny regering kan tillträda.

De som utformade den nuvarande regeringsformen var medvetna om vad de gjorde: Så nära republik som möjligt, men behåll kungen.

Visserligen får kungen hålla tal under riksdagens högtidliga öppnande. Men han gör det på talmannens begäran. De som utformade den nuvarande regeringsformen var medvetna om vad de gjorde: Så nära republik som möjligt, men behåll kungen.

Så egentligen är Sverige en republik som dessutom har en kung som sitter ovanför alltihopa som en dekoration.

Oftast har talmannens roll varit självklar. Sittande regering förlorar valet. Statsministern lämnar in sin avskedsansökan. Efter en samtalsrunda med partiledarna föreslår talmannen en ny statsminister – och vi alla vet i förväg vem det blir.

Nu går Sverige in i ett mer osäkert parlamentariskt läge. Då ökar talmannens betydelse. Förhandlingarna om vem som ska bli statsminister blir mer komplicerade. Risken (eller chansen) att statsministern tvingas avgå under pågående mandatperiod ökar.

Men det faktum att talmannen är vald ger personen också ett svängrum att tala om politiska frågor, till om sådant som berör vakthållningen om demokratin.

Dessutom behöver vi en talman som intresserar sig för den demokratiska processen, både i riksdagen och utanför. Talmannen är vald till riksdagen för ett politiskt parti, men måste stå ovanför partipolitiken. Men det faktum att talmannen är vald ger personen också ett svängrum att tala om politiska frågor, till om sådant som berör vakthållningen om demokratin.

Kungen är statschef i teorin. Talmannen är statschef i praktiken.

'