Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman: Första landet i Asien inför samkönade äktenskap 24 maj

Dags för Pride-rörelsen i Sverige att vifta med Taiwans flagga. Landet blir först i Asien med att införa samkönade äktenskap. Och det trots ett rungande nej i en folkomröstning.

Trenden är tydlig. De länder där homosexuella får rätt att gifta sig är demokratier. Det första landet i världen med att lagstifta om samkönade äktenskap var Nederländerna år 2001.

Sydafrika blev det första landet i Afrika som införde samkönade äktenskap.

Sedan har en rad länder i Europa, Nordamerika och Sydamerika följt efter. Sydafrika blev det första landet i Afrika som införde samkönade äktenskap. Australien införde det så sent som 2017.

I Asien finns det fortfarande inte ett enda land som infört samkönade äktenskap – fram till nu. Taiwan blir först. Eller ska vi säga Republiken Kina (Taiwans officiella namn)?

Kan Pride-rörelsen bli en de krafter som verkar för bättre förbindelser mellan Sverige och Taiwan?

Taiwan är landet som tvingas leva i skuggan av Kina. Det är en av världens mest intressanta demokratier. Taiwan har ett välstånd som kan mäta sig med Europas. Men Kina kräver att Taiwan underkastar sig och blir en del av Kina. Den ömtåliga relationen med Kina är en huvudfråga vid varje valrörelse.

Kan Pride-rörelsen bli en av de krafter som verkar för bättre förbindelser mellan Sverige och Taiwan? Det har de anledning att göra. Färggranna Pride-parader har blivit en tradition även i Taiwan.

Den 24 maj 2017 kom en dom i Taiwans högsta domstol. Den säger att det strider mot konstitutionen att diskriminera homosexuella från möjligheten att gifta sig. Om Taiwan inte få en lagstiftning som reglerar samkönade äktenskap, kommer domen från Högsta domstolen att upphöjas till lag senast efter två år, det vill säga den 24 maj i år, ungefär tre månader kvar alltså.

Den folkomröstningen gick inte Pride-rörelsens väg, för att uttrycka sig milt.

Men i samband med lokalvalen i november förra året hölls också en rad folkomröstningar. Två av de frågor som ställdes handlade om samkönade äktenskap. Den folkomröstningen gick inte Pride-rörelsens väg, för att uttrycka sig milt. På frågan om samkönade par ska få gifta sig svarade 67,2 procent nej och 32,7 procent ja. Frågan ställdes också med en annan vinkel: Ska äktenskapet enbart kunna ingås mellan en man och en kvinna? 72,5 procent röstade ja och 27,5 procent nej.

Men folkomröstningar är rådgivande. Högsta domstolens beslut att tillåta samkönade äktenskap är bindande. För att hindra samkönade äktenskap krävs en ändring av konstitutionen. Det kräver tre fjärdedels majoritet i parlamentet plus att mer än häften av de röstberättigade säger ja till ändringen i en folkomröstning.

Alltså blir det samkönade äktenskap.

När du fyllt 18 år kan du gifta dig med din partner av samma kön. Men fram till att du fyllt 20 krävs att föräldrarna ger sitt medgivande.

Regeringen i Taiwan lade här om veckan fram ett lagförslag om samkönade äktenskap som i någon mån tar hänsyn till det kompakta motståndet i höstens folkomröstning. När du fyllt 18 år kan du gifta dig med din partner av samma kön. Men fram till att du fyllt 20 krävs att föräldrarna ger sitt medgivande.

Nu förs en diskussion om huruvida regeringen i sitt lagförslag verkligen uppfyller kraven i Högsta domstolens dom. Men under alla omständigheter: Senast den 24 maj i år blir Taiwan det första landet i Asien som inför samkönade äktenskap.

Under tiden sliter ledarna i Peking sitt hår av ilska över att Taiwan fortsätter att utveckla sina demokratiska processer. Kina vägrar att ha några som helst politiska kontakter med Taiwans demokratiskt valda president Tsai Ing-wen. Hon råkar, ur Kinas synpunkt, tillhöra fel parti – det liberala DPP.