Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Ströman: Försvara den vegetariska korven!

Än så länge kan du köpa sojakorv eller vegetarisk hamburgare. Men jordbruksutskottet i Europaparlamentet har röstat för ett förslag som säger att korv och hamburgare ska innehålla kött.

Annons

Förslaget är dumt. Det är redan etablerat att du kan köpa sojakorv eller vegetarisk hamburgare. Risken för att du som enskild konsument skulle bli lurad får betraktas som liten. Även jätten McDonalds har börjat marknadsföra vegetariska alternativ.

En korv ska vara en korv såväl i Örebro som i London och Frankfurt.

Det här är ett exempel på en nödvändig detaljreglering. Om vi vill att den inre marknaden ska fungera, så måste varor definieras på samma sätt i alla de 28 medlemsländerna. En korv ska vara en korv såväl i Örebro som i London och Frankfurt.

Sedan tidigare finns en regel som säger att du inte får kalla en produkt för grädde eller ost, om den inte innehåller mjölkprodukter från däggdjur. Så visst finns det en viss logik. Men det finns framför allt särintressen i form av en köttindustri som på ett rätt klumpigt sätt försöker slå vakt som sina intäkter. Den förre statsministern Göran Persson driver numera en gård med köttdjur. Det får han gärna göra. Men han får finna sig i att det finns både korvar och hamburgare med annat innehåll än kött.

Den 26 maj väljer vi nya Europaparlamentariker. Det blir under nästa mandatperiod som ledamöterna får ta ställning till förslaget, som är en detalj i ett rätt omfattande betänkande om EU:s jordbrukspolitik. Därefter ska parlamentet komma överens med jordbruksministrarna. Svenska väljare kan alltså påverka på två olika sätt: Genom att rösta i riksdagsvalet (riksdagen utser regeringen) och genom att rösta till Europaparlamentet.

Men Marit Paulsen visade att maten kan vara en riktig röstmagnet.

En märklig detalj är att ingen av de svenska ledamöterna i Europaparlamentet är ordinarie i jordbruksutskottet. Just jordbruksfrågor är sällan avgörande i svenska val. Men Marit Paulsen visade att maten kan vara en riktig röstmagnet i ett val till Europaparlamentet. Lägg därtill att jordbruket är en av de riktigt stora utgiftsposterna i EU:s budget. Så vem törs gå till val på att slå vakt om den vegetariska korven?

Annons