Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman: Fråga inte hur staten ska hejda coronaviruset – utan hur du kan göra det!

När det är kris, så frågar vi efter staten. Vad gör regeringen för att hejda smittspridningen? Men vänd på frågan: Vad gör du för att stoppa smittspridningen?

Visst kan staten göra ett och annat. Men staten står maktlös om inte medborgarna agerar. Om vi sitter i bussen och nyser varandra i ansiktet, kan Stefan Löfven hålla hur många presskonferenser som helst, riksdagen kan stifta hur många lagar som helst och anslå hur mycket pengar som helst. Det kommer ändå inte att fungera.

Ingen lag i världen kan tvinga oss att tvätta händerna oftare.

Vi är alltså beroende av att vanliga medborgare tar sitt ansvar. Ingen lag i världen kan tvinga oss att tvätta händerna oftare. En "tvätta händerna-polis" skulle liksom inte fungera. Regering och riksdag kan tillfälligt avskaffa karensdagen. Men till slut måste du som enskild person sjukanmäla dig i stället för att gå till jobbet. När du har nyst och hostat dig fram på arbetsplatsen och arbetskamraterna börjar ställa frågor om hur du mår kan det redan vara för sent.

Det går inte heller att lagstifta om att du ska hålla lite längre avstånd än vanligt till andra kunder när du går och handlar mat – både för din egen och för andra skull. Och hur reagerar du när någon främmande person sträcker fram handen för att hälsa? Det kanske är läge med en artig bugning och i förekommande fall en förklaring till det.

Att helt stoppa smittspridningen låter sig inte göras. Målet är att platta till puckeln, så att det ska finnas sjukhusplatser för de personer som blir svårt sjuka.

Och på sociala medier kommer det att spridas mer eller mindre fantasifulla teorier om både smittspridning och virusets ursprung.

Att kritiskt granska våra myndigheter är en del av den demokratiska processen. En del kritik kommer att vara berättigad. En del kritik kommer att bestå av högljudda och meningslösa skrik. Och på sociala medier kommer det att spridas mer eller mindre fantasifulla teorier om både smittspridning och virusets ursprung.

Hur illa du än tycker om Stefan Löfven, så har var och en av oss ett ansvar gentemot de människor som riskerar att bli riktigt svårt sjuka. De flesta kommer att göra så gott de kan, även om misstag sker. Några kommer att strunta i det. Den sistnämnda gruppen måste bli så liten som möjligt.