Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Ströman: Gärna en finsk regering med fyra partier – bara den törs göra något

Gärna en finsk regering med fyra partier – men den måste förmå att föra politik. Finland får inte stå och stampa. För då ligger landet snart riktigt illa till.

Annons

Det blir socialdemokraten Antti Rinne som får göra ett försök att bilda en regering. Och det är faktiskt rätt bråttom. För i sommar tar Finland över ordförandeskapet i EU. Det är ingen bra idé att stå utan regering i ett sådant läge. En av de frågor som den nya finska regeringen får hantera är Brexit.

Antti Rinne och Socialdemokraterna leder regeringen. De plockar in Samlingspartiet, de Gröna och Svenska Folkpartiet.

En möjlig regering är följande. Antti Rinne och Socialdemokraterna leder regeringen. De plockar in Samlingspartiet, de Gröna och Svenska Folkpartiet.

Men det måste bli en regering som inte kompromissar sig sönder och samman. Sådant har hänt förut i Finland. Men nog skulle det gå att driva Finland framåt. Sänkta skatter på arbete, en ny vårdreform, satsningar på åtgärder för klimatet och markeringar om Finlands tvåspråkighet. Ja, då får vart och ett av partierna något. Och det är fullt möjligt att kombinera dessa åtgärder.

Vi har en andel av finska väljare som ber de övriga partierna att fara och flyga.

Vi kan också konstatera att Sannfinländerna gör ett oväntat bra val, trots att partiet blivit mer extremt sedan den förre partiledaren Timo Soini lämnade partiet. Vi har en andel av finska väljare som ber de övriga partierna att fara och flyga.

I Sverige har vi två förändringar: Socialdemokraternas dominerande ställning är bruten och Sverigedemokraternas uppgång.

Även i Finland sker en förändring. Tidigare brukade det största partiet få någonstans mellan 22 och 25 procent av rösterna. Vid årets val får Socialdemokraterna knappt 18 procent av rösterna. Och Sannfinländarna var nära att bli största parti i söndagens val. Så det är ingen segerrik socialdemokrati som nu försöker bilda regering i Finland.

Annons