Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman: Håll flummet borta från Liberalerna – säg nej till sprutrum!

Ett liberalt parti kan inte medverka till sprutrum åt en knarkare som varit med om att finansiera kriminella gängs skjutningar. Det måste Liberalernas landsmöte säga nej till!

På fredagen inleds Liberalernas landsmöte i Västerås. Ett av förslagen som läggs fram av partistyrelsen är att Liberalerna ska säga ja till så kallade "fixrum". Knarkaren som har varit med och finansierat de kriminella gäng som skjuter och spränger ska alltså få hjälp att spruta i sig narkotikan.

I stället för att rusta upp en illa tilltygad missbruksvård, så funderar Liberalerna över om de ska tillåta en bekväm genväg. Det är – för att tala klartext – inte riktigt klokt. Men billigt är det.

Men då kan vi säga till missbrukaren: Var så god. En plats är ledig. Du åker redan i dag!

Alternativet är att rusta upp och kvalitetssäkra personalintensiva behandlingshem. Det är både besvärligt och dyrt. Det leder till svåra överväganden för lokalpolitiker runt om i landet. Men då kan vi säga till missbrukaren: Var så god. En plats är ledig. Du åker redan i dag! Eller så används de tvångslagar som gäller i Sverige. I dag är det ofta långa väntetider.

Den liberala rörelsen växte fram ur bland annat nykterhetsrörelsen. Det var en rörelse som var med och krävde rösträtt och reformer i ett Sverige som präglades av fattigdom och ett ohejdat supande.

Du kan inte bara gnälla. Om du är fattig så blir det värre om du dessutom super. Ni måste hålla er nyktra och organisera er!

Men det var också en rörelse som gav sig ut till supande arbetare och sade till dem: Du kan inte bara gnälla. Om du är fattig så blir det värre om du dessutom super. Ni måste hålla er nyktra och organisera er!

För övrigt såg vi en liknande rörelse i kampen mot apartheid i Sydafrika. Ungdomar och barn som tröttnat på föräldrarnas apati och supande i Soweto på 70-talet visade sin vrede.

Det är en utgångspunkt som går att tillämpa även på dagens sociala problem i till exempel våra förortsområden. Problemet är att ytterst få liberaler ens bryr sig om att försöka ha någon förankring bland dessa människor.

Vi lovar att erbjuda en kvalificerad missbruksvård, även om den är dyr. Men vi ställer också krav på dig.

När kriminella gäng finansierar vapenköp med hjälp av knarkhandel, så borde liberaler säga: Vi lovar att erbjuda en kvalificerad missbruksvård, även om den är dyr. Men vi ställer också krav på dig. Det är liberal politik. Själva kärnan av idén med sprutrum är att vi inte ska ställa krav.

Det är inte liberal politik att säga: Sjukvården kommer att hjälpa dig att spruta i dig narkotika, även om du varit med och finansierat skjutningar.