Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman: Hånflinet kommer att stelna – när Ursula von der Leyen leder EU-kommissionen

Polen och Ungerns värsta fiende inom EU heter Frans Timmermans. Nu har de lyckats hindra att Timmernans blir nästa ordförande i EU-kommissionen. Men nationalisternas hånflin kommer sannolikt att stelna.

Annons

I den nuvarande EU-kommissionen är det Frans Timmermans som drivit frågan om rättsstatet i framför allt Polen. Han är dessutom en skicklig kommunikatör. Så för Polen och Ungern har Frans Timmermans varit ett rött skynke.

Men frågan är i vilken mån de har googlat på Ursula van der Leyen innan de sade ja till att hon blir EU-kommissionens nästa ordförande.

Nu slipper de honom som kommissionsordförande. Men frågan är i vilken mån de har googlat på Ursula van der Leyen innan de sade ja till att hon blir EU-kommissionens nästa ordförande.

Hon är en nära förtrogen med förbundskansler Angela Merkel. Hon drev igenom pappamånder i det tyska systemet för föräldraledighet. Hon talar både engelska och franska. För två år sedan dök hon upp i internationella nyhetsmedier när hon i en tv-debatt gav stöd åt en manifestation i Polen mot nationalism och fascism.

– Man måste ge stöd åt den unga generationens hälsosamma demokratiska motstånd, sade hon.

Eftersom Ursula von der Leyen kommer från EU:s största medlemsland blir det särskilt viktigt att hon markerar sin oberoende roll.

EU-kommissionen har två roller. Den ena är att driva EU-samarbetet framåt, med nya lagförslag. Den andra är att övervaka att medlemsländerna följer fördraget. Dessa uppgifter ska skötas oberoende av medlemsländerna. Eftersom Ursula von der Leyen kommer från EU:s största medlemsland blir det särskilt viktigt att hon markerar sin oberoende roll.

Det förefaller otroligt att hon stillatigande skulle se på när länder som Polen och Ungern steg för steg omvandlas till auktoritära halvdiktaturer.

Även om Frans Timmermans inte leder EU-kommissionen är det sannolikt att han får en tung roll i den kommission som tillträder i höst. Lägg därtill att Europeiska rådet (EU:s toppmöten) kommer att ledas av liberalen Charles Michel.

Att kunna EU-systemet och spela skickligt spelar väl så stor roll som den formella röststyrkan.

Ibland talas det om röststyrkan mellan medlemsländerna. Notera att Angela Merkel lyckades få igenom att Ursula von der Leyen blir ordförande i kommissionen, utan att ens delta omröstningen. Att kunna EU-systemet och spela skickligt spelar väl så stor roll som den formella röststyrkan.