Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman: Hårdare valkampanj i Finland –"Jag ska urinera på din grav"

Husu Hussein kandiderar för Socialdemokraterna i valet i Finland. Han kan få höra kommentarer av typen "jag ska urinera på din grav". "Åk hem till Sverige", kan vara en kommentar som Silja Borgarsdottir Sandelin kan få höra när hon kandiderar för Svenska Folkpartiet.

På söndag går Finland till val och valrörelsen går in i sitt slutskede.

Klockan är halvåtta på morgonen vid tunnelbanenedgången vid Helsingfors universitet. Det är påtagligt kallt för att vara en aprilmorgon. Silja Borgarsdottir Sandelin och ett par av hennes valarbetare står och delar ut flygblad.

Hon upprepar en snabbföljd, på både finska och svenska:

– Godmorgon.

– Huomenta.

Tvåspråkigheten är en av profilfrågorna för just Svenska Folkpartiet.

I Finland har personvalet en betydligt starkare roll. Så det gäller att profilera sig.

I Sverige röstar vi på partier – och vi kan kryssa för en kandidat om vi vill. I Finland har personvalet en betydligt starkare roll. Så det gäller att profilera sig. Silja Borgarsdottir Sandelin har sitt eget porträtt på flygbladet.

Valkampanjer i Finland är mer lågmälda och mindre tillspetsade än i Sverige. Men visst har klimatet blivit tuffare.

– Jag kan få kommentarer om att jag borde flytta tillbaka till Sverige. Jag har inte haft någon i min släkt sedan 1700-talet som har bott i Sverige. Det är väl framför allt invandring och svenska språket som kan leda till hårda kommentarer, säger Silja Borgarsdottir Sandelin.

Men hon ser också en motreaktion. Människor som markerar att det hon gör är bra och viktigt – även om de har sina sympatier på annat håll

Hennes egen profilfråga är klimatet.

– På det stora hela måste man få ner utsläppen, förstärka kolsänkan, förstärka den biologiska mångfalden, se till att man jobbar internationellt också. En möjlighet för Finland är också satsningar på forskning och innovation.

– Vi har talat mycket om att stödja skogsägare att upprätta en kolsänka. En välmående skog binder mer.

...ett baklavafik svallrar om att det bor fler invandrare här än i centrala Helsingfors.

Jag träffar Husu Hussein i Östra centrum i Helsingfors. Här finns en tunnelbanestation, en stor galleria och ett baklavafik svallrar om att det bor fler invandrare här än i centrala Helsingfors.

Husu delar ut flygblad och chokladbitar från Fazer. Oftast är det finska som gäller, men ibland går han över till somaliska.

– Vi har områden där kanske 40 till 50 procent är invandare. Men en av de saker jag vill arbeta för är att vi inte ska göra samma misstag som Sverige, säger han och syftar på de bostadsområden som helt domineras av invandrare.

Han brinner för familjepolitik, utbildning och klimatpolitik. Han vill ha en tredelad familjeförsäkring – sex månaer åt pappa, sex månader åt mamma och sex månader som familjen bestämmer själv över. Han vill göra gymnasiet obligatoriskt.

– Vi har 70 000 ungdomar som bara har grundskola. Det räcker inte om du ska få jobb, säger han.

Den väl etablerade minoriteten är dock ändå en minoritet. Och den får ibland ett gemensamt intresse med nya minioriteter som kommer till Finland.

Och även för Husu Hussein är tvåspråkigheten viktig.

– Min integration i det finska samhället hade gått sämre utan de svenskspråkiga, säger han.

– Det var svenskspråkiga som sade till mig att "det där ska du inte acceptera" eller "ring till det där numret".

Den väl etablerade minoriteten är dock ändå en minoritet. Och den får ibland ett gemensamt intresse med nya minioriteter som kommer till Finland.

Några meter bort står företrädare för det populistiska Blå framtid och kampanjar. Husu Hussein och företrädarna för de blå pratar en stund och avslutar med att skämtsamt lägga flygblad i motpartens korg.