Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman: Hemma hos "behandlare" som anlitades av Örebro: cannabis och sprutor i vardagsrummet

Nu har åtal väckts mot en person som under många år anlitats av Örebro kommun som "behandlare" av missbrukare. Den som gör sig besväret att läsa det material som finns i förundersökningen måste ställa frågan: Hur kunde socialtjänsten på Örebro kommun vara så aningslös?

Annons

Bara det faktum att polisen bedriver spaning mot en person som av kommunen anlitas som "behandlare" är uppseendeväckande.

Vid ett tillfälle stank det av cannabis från mannens bostad. Efter beslut om husrannsakan gick poliser in i hans lägenhet.

Vid ett tillfälle stank det av cannabis från mannens bostad. Efter beslut om husrannsakan gick poliser in i hans lägenhet. Så här såg det ut enligt polisens noteringar:

"I vardagsrummet anträffades omedelbart flera pipor på ett bord. Den ena pipan innehöll marijuana. Vidare anträffades en större kartong innehållande diverse obrutna sprutor med tillhörande kanyler, sannolikt något som vederbörande själv delar ut till narkomaner i Örebro via sitt behandlingsföretag (...). På vardagsrumssoffan anträffas en påse innehållande några burkar med brunt pulver, marijuana och ytterligare pipor. Beträffande det bruna pulvret är detta med största sannolikhet torkad kåda som utvunnits från Cannabisplantor."

Vid en husrannsakan i mannens sommarstuga påträffades även en cannabisodling.

Mannen åtalas bland annat för innehav av sex tabletter med narkotikaklassad medicin. Mannen hävdar att han har recept på tabletterna.

Mannen åtalas bland annat för innehav av sex tabletter med narkotikaklassad medicin. Mannen hävdar att han har recept på tabletterna. Utdrag ur förhöret:

"Hur kommer det sig att du har en karta med 6 tabletter Imovane i ett nattduksbord i ditt sovrum?

XX säger att det är hans Imovane som han har fått på recept.

Jag har noterat på dina recept att du inte har Imovane utskrivet på recept, jag visar utskrift från E hälsomyndigheten, hur kommer det sig?

XX säger att han inte har någon bra förklaring på det."

Det råkar vara så att två av de missbrukare som mannen hade kontakt med hade just den medicinen på recept.

Det råkar vara så att två av de missbrukare som mannen hade kontakt med hade just den medicinen på recept. Mannen antyder senare i förhöret att det skulle kunna röra sig om ett recept som skrevs ut till honom för länge sedan.

Varningssignalerna har funnits länge om att det inte stod rätt till i mannens företag. Det har handlat om bristande dokumentation. Det har handlat om att han har dragit på sig skulder. Det har handlat om att han på egen hand har delat ut sprutor till narkomaner på ett sätt som strider mot lagen. Dåvarande kommunalrådet Rasmus Persson sade 2014 att han "förutsatte" att sprututdelningen skulle upphöra. Men när polisen gjorde husrannsakan 2017 hittades oanvända sprutor och kanyler.

Utdrag ur förhörsprotokollet:

"Hur kommer det sig att det hittas en kartong med oanvända sprutor och kanyler i din bostad, vad har du använt dessa till?

XX säger att han byter ut dessa på onsdagar (...) till sina klienter.

Stämmer du att du har delat ut sprutor och kanyler i din kapacitet som terapeut till aktiva missbrukare i Örebro?

XX säger att det stämmer."

I förundersökningen finns också en skärmdump där mannen försöker förmedla receptbelagd medicin, i strid med gällande regler.

I förundersökningen finns också en skärmdump där mannen försöker förmedla receptbelagd medicin, i strid med gällande regler.

Mannen har uppenbarligen varit "poppis" både i socialtjänsten och den politiska ledningen. Hans verksamhet stack ut. Den hade en egen profil. Men han har också skyltat offentligt (på Facebook) med att han gör saker som inte är förenligt med de regler som gäller.

Jag har under året pratat med flera personer som varit i kontakt med mannen. Den välvilliga bilden är: Här har vi en person med en ärlig vilja att hjälpa. Den mindre välvilliga bilden: En person som inte kan eller ens vill följa gällande regler.

Trots återkommande signaler om att saker och ting inte har fungerat som det ska, så har Örebro kommun fortsatt att anlita företaget.

Trots återkommande signaler om att saker och ting inte har fungerat som det ska, så har Örebro kommun fortsatt att anlita företaget. Nu blir det en rättslig process. Det vore ännu mer intressant om Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) bestämde sig för att granska hanteringen av ärendet.