Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman: Hennes pappa mördades i Somalia– men hon fortsätter hans arbete

"Kasta ditt vapen! Plocka upp pennan!" Slagordet användes av den somaliske fredsaktivisten Ali Ahmed Elman. Han mördades 1996. Familjen flyttade till Kanada. Nu är has dotter Ilwan Elman tillbaka i Somalia.

Ilwad Elman återvände till Somalia 2010 för att involvera ungdomar i fredsprocessen och i det politiska livet i Somalia.

– Visst är det farligt, säger hon.

– När min pappa arbetade med att demobilisera miliser så hanterade han krigsherrar. Han visste vem som hade befälet. Han visste vilka områden han inte borde besöka.

– Nu har vi ett nytt fenomen med terrorister och ansiktslösa ledare. Jag vidtar mina försiktighetsåtgärder.

Fråga vilken politiker som helst om ungdomars betydelse så säger han eller hon att det egna partiet har ett ungdomsförbund, att det är kul att ungdomar engagerar sig och att det är viktigt att skola in en ny generation politiker. Men i i Somalia är ungdomar inte en "grupp" bland andra, utan en dominerande del av befolkningen.

– Mer än 78 procent av befolkningen är under 30. Av dem är mer än hälften under 15, säger Ilwan Elman.

 – Vi är ett väldigt traditionellt samhälle. När det finns en äldre person i rummet förväntas du som ung person vara tyst.

Inbördeskriget i Somalia kan beskrivas som flera olika skeden. På 80-talet skickade president Siad Barre ut sina styrkor för att krossa allt motstånd mot den egna regimen. Det drabbade inte minst norra Somalia – den del som nu utropat sig till den självständiga republiken Somaliland. 1991 jagades Siad Barre bort från huvudstaden Mogadishu. Då blev det ett "allas krig mot alla" mellan olika krigsherrar. I dag finns en skör regering i Mogadishu, men terroriströrelsen Al Shabaab kan slå till även i de centrala delarna av huvudstaden.

Det finns ett parlament som utsetts genom process inom klansystemet. Men målet är att hålla reguljära val år 2020.

– Vi har nu ett stort antal ungdomar i parlamentet. Det är också fler kvinnor i parlamentet än tidigare, Ilwan Elman.

– Kvinnors ledande positioner det offentliga rummet var något vi förlorade i kriget. Före kriget hade kvinnor lika rättigheter på många områden.

– Men både ungdomar och kvinnor är mer synliga nu. Det vi arbetar för nu är att institutionalisera det, att göra det till huvudregel snarare än undantag.

Återvändande personer från den somaliska diasporan spelar en stor roll i återuppbyggnaden. Men det finns också en spänning mellan diasporan och de andra. I värsta fall kan, anser Ilwan Elman, de utländska biståndsgivarna ge ett outtalat budskap till människorna i landet: åka först utomlands och kom tillbaka med ett utländskt pass.

– Om du har lämnat landet och kommer tillbaka med ett utländskt pass så är det mer sannolikt att du får ett jobb. Och det blir en motsättning till när vi ser att EU försöker stoppa illegal migration.

– Men diasporan har bidragit till nationens motståndskraft. Trots att vi har varit i krig i mer än två decennier har nationen överlevt.

 Jag ber henne jämföra läget i Somalia med hur det var för fem år sedan.

– Det är stor skillnad. När jag kom tillbaka till Somalia 2010 var det bara två av 16 distrikt i Mogadishu som kontrollerades av regeringen. Resten var krigszoner eller under kontroll av Al Shabaab. Nu har vi inte skottväxling längre. Men vi har i stället ett gerillakrig som är mer oförutsägbart.

– Vi har en hel del utveckling. Infrastruktur växer fram. Freden är inom räckhåll. Så jag är optimistisk.