Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LARS STRÖMAN: Högern och Vänsterpartiet gör bort sig – och Löfven framstår som ansvarsfull

Stefan Löfven kan skicka ett tackkort till Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet. Han får chansen att framstå som den ansvarsfulle statsmannen – i motsats till en opposition som framstår som ansvarslös och bråkig.

Vänsterpartiet driver på för ett misstroende på grund av regeringens proposition nummer... Nej visst, det finns ingen proposition. Visserligen finns det ett utredningsförslag om fri hyressättning i nyproduktion. Men detaljerna är inte klara. Och oavsett det så berör det på sin höjd någon enstaka procent av alla hyresrätter.

Så innan Vänsterpartiets riksdagsledamöter ens har hunnit formulera några ändringsförslag, så driver partiet på för ett misstroende på ett förslag som inte ens är väckt i riksdagen ännu.

Strunt samma vad det handlar om. Det gäller att få tv-tid för partiledaren.

Detta är politisk barnslighet. Vänsterpartiet faller i samma fälla som partierna på högerkanten: Det gäller att skapa uppmärksamhet på kort sikt. Strunt samma vad det handlar om. Det gäller att få tv-tid för partiledaren.

Moderaterna och Kristdemokraterna röstar igenom ett misstroende mot regeringen, trots att de egentligen vill gå i samma riktning som regeringen när det gäller hyressättningen.

Att Sverigedemokraterna röstar för att skapa röra är däremot inget anmärkningsvärt. Det ligger i partiets innersta kärna och själ.

Om Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet röstar för en misstroendeförklaring, så blir det en majoritet.

Han kan också välja att ta strid och utlysa ett extra val – drygt ett år innan det är ordinarie val.

Då måste Stefan Löfven gå till talmannen och lämna in regeringens avskedsansökan. Han kan också välja att ta strid och utlysa ett extra val – drygt ett år innan det är ordinarie val.

Men talmansrunda är nog huvudalternativet.

Då ska talmannen prata med partiledarna om hur en ny regering ska bildas.

Det minst onda, ur Vänsterpartiets synvinkel, är rimligtvis är en regering med Stefan Löfven som statsminister – som fullföljer Januariavtalet. Men hur det slutar med röran efter en misstroendeförklaring kan vi inte vara tvärsäkra på. Bland annat finns två politiska vildar i riksdagen, en före detta medlem i Liberalerna och en före detta medlem i Vänsterpartiet.

Då väcks bittra minnen inom Vänsterpartiet från Olof Palmes tid.

Varför gör Vänsterpartiet så här? Jo, det som vi nu ser växa fram är nya politiska block, bland annat ett mittenblock bestående av Centerpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Då väcks bittra minnen inom Vänsterpartiet från Olof Palmes tid. Visserligen var Vänsterpartiet kommunisterna (VPK) i någon mening en del av regeringsunderlaget på den tiden. Men partiet hade i stort sett aldrig något verkligt inflytande. Och partiet utestängdes tidvis från viktiga utskott som försvarsutskottet.

Och ett Vänsterparti som kan tjoa och bråka, men sällan eller aldrig få igenom några förslag.

Med en regering som är förankrad i ett mittenblock riskerar Vänsterpartiet att åter igen hamna i det läget. En mittenförankrad regering. Och ett Vänsterparti som kan tjoa och bråka, men sällan eller aldrig få igenom några förslag. Så då går Vänsterpartiet ihop med högerblocket i en både meningslös och ansvarslös maktdemonstration.

Nu blir det lätt för Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet att enas: Vänsterpartiet är inte moget att ta regeringsansvar. Misstroendeomröstningen 2021 kommer att åberopas ett antal år framöver.