Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman: Hon kan bli Sveriges första kvinnliga statsminister

Huvudkandidaterna till statsministerposten heter Ulf Kristersson (M) och Stefan Löfven (S). Men Annie Lööf (C) vore ett smartare val.

En anonym moderat riksdagsledamot säger till Expressen att den moderata partitoppen är orolig för att Annie Lööf, snarare än Ulf Kristersson, blir statsminister.

... skulle kunna ge majoriteten av riksdagens ledamöter ett alternativ som det blir omöjligt att säga nej till.

En mittenregering med Centerpartiet och Liberalerna – med Annie Lööf som statsminister – skulle kunna ge majoriteten av riksdagens ledamöter ett alternativ som det blir omöjligt att säga nej till. Men det kräver en skicklig hantering av det politiska hantverket.

Efter valet träder riksdagens talman in och agerar som de facto statschef. Talmannen föreslår en statsministerkandidat. Den som föreslås behöver inte få särskilt många jaröster. Det avgörande är att färre än 175 ledamöter röstar nej. Riksdagen behöver alltså inte älska den som väljs till statsminister.

Stefan Löfven fick till exempel se sin första budget nedröstad och fick leva med Alliansens budget under det första regeringsåret.

Men det riktigt svåra provet blir att få igenom en budget – att skapa en koalition som är så pass stark att andra budgetalternativ röstas ner. Stefan Löfven fick till exempel se sin första budget nedröstad och fick leva med Alliansens budget under det första regeringsåret.

Om en regering under ledning av Annie Lööf ska få igenom en budget måste hon förhandla med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Det tar naturligtvis emot för S och MP att stödja en mittenregering. Men då får de behålla ett inflytande över politiken och de inskränkta nationalisterna i SD kan hållas borta från inflytande.

Om vi tittar på opinionsmätningarna är det i varje fall möjligt att åstadkomma en sådan lösning.

Vänsterpartiet tappar politiskt inflytande. Vi får en regering som kan göra breda uppgörelser om sådant som försvaret och en ny skattereform.

Då får vi Sveriges första kvinnliga statsminister. Vänsterpartiet tappar politiskt inflytande. Vi får en regering som kan göra breda uppgörelser om sådant som försvaret och en ny skattereform.

I tre val ställde Alliansen upp med en rad olika gemensamma överenskommelser i sakfrågor. Inför valet 2018 gjordes ett försök till utspel om utskottsposter i riksdagen. Men Centern och Liberalerna hoppade av. Så förutsättningarna för en Alliansregering ser inte lysande ut.